Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La creació d'un Patronat de Cultura i l'oposició al transvasament al plenari

La Candidatura d'Unitat Popular portarà al proper ple municipal, programat pel 22 d'abril, una moció en què es demana la creació d'un Patronat Municipal de Cultura en el termini d’un any. Per a la CUP, el patronat ha d'exercir "les competències municipals en relació a la cultura en tots els seus àmbits" i cal que "defineixi les línies estratègiques i els projectes culturals a seguir a través del debat i la participació ciutadana". Pel proper ple també s'ha entrat una moció on es rebutja el transvasament d'aigua del riu Ebre cap a Barcelona a través de la interconnexió de xarxes, i es reclamen mesures alternatives per combatre la sequera. Per últim, l'esquerra independentista porta una moció on es recorda Guillem Agulló, assassinat fa 15 anys al País Valencià per un grupuscle feixista.
 
Un dels punts del programa electoral de la CUP en les darreres eleccions era la de crear un Patronat Municipal de Cultura en aquesta legislatura, proposta que l'esquerra independentista durà al proper ple municipal. La CUP valora que els regidors de Cultura que ha tingut l’Ajuntament de Vilafranca (5 en els últims 10 anys) han fet i desfet propostes, projectes i idees basant-se, únicament, en el seu criteri (d’una forma, doncs, arbitrària). Cada regidor ha tingut els seus models, criteris i prioritats en el terreny de les polítiques culturals. A més, l’agenda i les prioritats en les polítiques culturals han estat marcades pel calendari polític (de legislatura en legislatura); això no permet mirar més enllà de 4 anys i, per tant, ha impedit desenvolupar projectes de futur o de llarg termini.

La candidatura opina que la cultura i els projectes culturals (en tots els seus àmbits: teatre, música, patrimoni històric, biblioteques, etc.) s’han de desvincular dels canvis de poder de la política municipal, dels canvis de regidors en matèries culturals i dels interessos electorals de cada partit polític. És necessari que les entitats culturals i la societat civil participin directament en la presa de decisions de les polítiques culturals.

Per aconseguir-ho, cal un canvi de model en la gestió cultural a Vilafranca que aconsegueixi separar les polítiques culturals de la política institucional i dels interessos partidistes, que permeti la participació de tots els agents culturals i que sigui capaç de fer front a les necessitats i demandes actuals i futures de l’activitat cultural de Vilafranca. Per això, des de la CUP, es proposa un nou model de gestió de les competències culturals a Vilafranca, a través d’un organisme autònom municipal dotat de personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat d’obrar per al compliment de les seves finalitats: un Patronat o Institut Municipal de Cultura.

No als transvasaments

Els governs català i espanyol han acordat transvasar aigua del riu Ebre cap a l'àrea de Barcelona a través d'una canonada de 60 quilòmetres des d'un dels dipòsits del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) fins al d'Olèrdola, on es farà la connexió amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL). El traçat es farà per l'autopista AP-7 fins a Vilafranca del Penedès aprofitant les obres en aquell tram de l'autopista. La Candidatura d'Unitat Popular s'oposa a tota política transvasista i en concret a la mesura adoptada que preveu la interconnexió de xarxes hídriques. Per aquest motiu, el grup municipal de l'esquerra independentista ha presentat una moció on s'insta el ple municipal a rebutjar les polítiques transvasistes per irracionals i insostenibles, i en concret a rebutjar la interconnexió de les xarxes CAT-ATLL.

La CUP considera que aquesta mesura, lluny de seguir criteris moderns que perfilin una nova cultura de l'aigua, s'estanca en el passat i en polítiques caduques i insostenibles. A més, amb aquest projecte, es ressuscita part del “Plan Hidrológico Nacional” impulsat pel Partit Popular i que va rebre el rebuig unànime de la societat catalana. Tot i ser coneixedors que Catalunya en el seu conjunt es troba en situació de sequera, cíclica i típica del clima mediterrani, la CUP creu que la solució a aquestes problemàtiques passa, en bona mesura, per aplicar polítiques eficients d’estalvi i racionalització de la demanda que caldria concretar en un Pla Nacional sobre l'Aigua equilibrat amb el territori.

15 anys de l'assassinat de Guillem Agulló

Guillem Agulló i Salvador era un jove valencià, militant de l'organització de joves independentistes Maulets, que va morir assassinat a Montanejos (l'Alt Millars) l'11 d'abril de 1993 a mans d'un grupuscle feixista. Enguany se celebren 15 anys d'aquella tràgica data i, des de Maulets, s'han organitzat diversos actes en record al jove independentista. Una de les iniciatives ha estat la de redactar una moció en què s'insta els municipis a dedicar un carrer al jove assassinat. La CUP de Vilafranca ha decidit recollir aquesta iniciativa i dur-la al proper ple municipal.