Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La CUP anuncia el vot en contra dels pressupostos municipals pel 2009

Durant aquest període, la CUP ha mantingut més d’una desena de reunions on ha fet les seves aportacions. Del resultat de les reunions, l’equip de govern va retornar un document on es reflectien algunes de les propostes dels grups municipals (ICV, PP i CUP) que han volgut participar en aquesta taula (de la qual es van autoexcloure CIU i ERC). Per tal de valorar el document de retorn del PSC de proposta de pressupostos municipals i per tal de decidir el sentit del nostre vot, el passat dilluns 19 de gener la Candidatura d’Unitat Popular va celebrar una Assemblea Extraordinària. La valoració final del document de pressupostos presentat per l’equip de govern és el següent:
 
- El document de retorn elaborat per l’equip de govern municipal només recull un 30% de les més de 60 aportacions fetes per la CUP, i constatem que algunes de les nostres propostes arriben molt diluïdes o desvirtuades.

- La crisi de confiança amb l’actual equip de govern i l’experiència acumulada al consistori ens impedeix creure amb l’execució de les propostes de la CUP que l’equip de govern ha incorporat en la seva proposta de pressupostos.

- Els pressupostos presentats pel PSC no responen a un projecte polític clar i definit, sense donar resposta a vertaderes polítiques valentes que solucionin la situació de crisi econòmica del sistema que també viu Vilafranca i que afecta cada dia a un major nombre de persones treballadores. Tenim reptes importants davant nostre que cal afrontar amb polítiques que ens permetin ajudar a superar la crisi a les persones més desafavorides i a mantenir una societat cohesionada capaç de transformar aquesta realitat.

- La política rupturista de la CUP, a diferència de la resta de forces del consistori, exigeix un CANVI ESTRUCTURAL a l’Ajuntament (l’accés de les entitats en la política de Vilafranca, la participació ciutadana, la capitalització dels organismes públics, la defensa del territori i del medi ambient...) per tal de tansformar l’actual democràcia de baixa intensitat en una democràcia real i participativa. Des de la CUP s’entén, doncs, que el vot favorable a un pressupostos va molt més enllà de l’intercanvi de cromos que planteja l’equip de govern.

- Ens reafirmem en els nostres compromisos irrenunciables amb Vilafranca en base al document “5 motors per al canvi” a través del qual s’ha obert el diàleg amb l’equip de govern i la resta de grups polítics municipals que han participat en la taula multilateral per tal de treballar els pressupostos municipals.

- Recordem que des de la nostra entrada al consistori hem defensat la necessitat d’uns pressupostos participatius que enguany tampoc han existit i per tant, i tal com hem fet any rere any, ens reafirmem en negar el vot favorable a aquests pressupostos. Des de la CUP creiem que, la realització i creació d’uns pressupostos participatius és un element necessari perquè la població de Vilafranca pugui decidir sobre la gestió del seu propi futur, decidint quines han de ser les prioritats en inversions i superar l’actual abisme existent entre la ciutadania i les institucions de govern. Des de la CUP, continuarem defensant per sobre de l'interès partidista i de quotes de poder, la participació de la població i del teixit associatiu de la Vila en els pressupostos municipals, com a mecanisme de transparència de la gestió pública i d'aprofundimanet en la democràcia existent.

- No obstant això, es valora positivament el fet que s’estigui treballant per poder tirar endavant uns pressupostos participatius de cara el 2010. Una postura defensada i reivindicada reiteradament per la CUP, una iniciativa que creiem necessària per a desenvolupar un model de democràcia que incentivi l’àmbit de participació i decisió de la població.

Per tots aquests motius, des de la CUP votarem EN CONTRA de la proposta de pressupostos municipals de 2009 de l’equip de govern entenent que: l’actual gestió que es fa d’aquests no és democràtica ni transparent i, en cap cas contribueix a afavorir la participació de la població; no planteja solucions valentes i reals per a combatre la crisi econòmica; no contempla canvis estructurals en la política i gestió de l’Ajuntament; no dóna resposta als problemes de l’habitatge i del desenvolupament respectuós amb el territori.