Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La CUP denuncia el lamentable estat de les rieres de Vilafranca i demana actuacions immediates.

La CUP presentarà el proper Ple Municipal una moció sobre l'aplicació de mesures de reducció de residus.

La CUP està realitzant un seguiment des de fa temps d’aquestes rieres. Ha recollit el testimoni de diferents entitats i veïns de Vilafranca pel que fa a l’estat d’aquests espais naturals tant fràgils.

En aquest sentit, podem afirmar que la riera de Llitrà ha patit en diverses ocasions l’abocament de les aigües residuals (fecals) provinents del complex esportiu de l’Ajuntament de Vilafranca, ja sigui per deixadesa ja sigui pel mal manteniment de la recollida d'aigües residuals de Vilafranca (embossament del col•lector). La qüestió és que en més d’una ocasió les aigües fecals de la zona esportiva han anat a parar directament a la riera de Llitrà, contaminant i deteriorant tant la qualitat ecològica de les aigües, la vegetació de ribera i el bon estat d’aquest entorn fluvial.

Comptem amb el testimoni de veïns de la zona esportiva que ens han fet arribar les queixes i denúncies realitzades tant a SEPRONA, com a l’Agència Catalana de l’Aigua, com a l’Ajuntament. Sense anar més lluny, darrerament (el passat mes de novembre) es va produir el darrer abocament d’aigües fecals de la zona esportiva a la riera. Un veí de la zona que ha alertat en diverses ocasions tant a l’Ajuntament com a les diferents administracions competents, ens va fer arribar les fotografies de l’abocament i la còpia de la denúncia realitzada a SEPRONA. En aquesta hi consta com desde SEPRONA es va preguntar directament a AIGÜES VILAFRANCA sobre l’abocament.

Aquesta empresa va respondre que no en tenien coneixement però que es podria haver donat un embossament de les xarxa de clavegueram. Posteriorment, AIGÜES VILAFRANCA (entres els dies 7 i 8 de novembre) va ordenar la neteja d’aquestes canalitzacions amb un camió aspirador i va extreure les terres, llots i residus acumulats al col•lector, i reconduir les aigües residuals cap a la depuradora de Vilafranca i no cap a la riera.

En el darrer Ple Municipal, la CUP també va demanar explicacions per segona vegada sobre aquests fets. El Regidor de Medi Ambinet, Sr. Patro Recober va admetre que no tenia cap coneixement sobre el tema. El Regidor Joan Pareta va respondre que sí que era cert que havien detectat un possible defecte en les instal•lacions.

L'Ajuntament una vegada més ens vol fer creure que el que va passar el mes de novembre no havia passat mai, però els diferents testimonis recollits ens demostren com aquests s'han produït en diverses ocasions.

Des de la CUP estem fent sortides de seguiment per aquestes dues rieres realitzant fotografies dels diferents abocaments incontrolats de la zona i de l'estat d'aquests corredors biològics. I volem denunciar l'estat en el que es troben. La riera de Llitrà es troba farcida de residus per arreu: bateries, neveres, pneumàtics, restes de cotxes, runes, etc. Residus que contaminen el sòl i les aigües i que malmeten aquests espais fluvials tant fràgils.

Sobre la riera de l’Adoberia:

En el nostre butlletí de l’Arrel (setembre 2005) ja denunciavem l’estat de la riera de l’Adoberia. Aquesta ha patit un procés de cimentació i canalització que li ha tret el caràcter natural i fluvial característic. Aquesta riera es troba encara en més mal estat que la riera de Llitrà ja que una pressió urbanística que impossibilita que es desenvolupi correctament com a corredor biològic.

Està ofegada pel pas de les infraestructures (TGV, C-15, la N-340,etc.) per la pressió urbanística del sector dels Cirerers i pels conreus, obres i activitats que arriben en forces trams a ocupar qüasi bé la llera de la riera, destruint la vegetació de ribera i deteriorant la qualitat de la riera fins a extrems imperdonables.

En alguns trams no es respecten ni els marges mínims per a que la vegetació de ribera s'hi pugui desenvolupar, no es deixa espai per a que la riera pugui respirar i créixer correctament. Podem observar des de rengleres de ceps a tocar de la llera, talusos de les obres, abocaments de terres, urbanitzacions de polígons ... que s'imposen a aquest espai fluvial deixant-lo a la mínima expressió possible i en condicions molt poc favorables.

Les obres de construcció tant de noves urbanitzacions residencials com d'infraestructures (TGV, C-15, la N-340,etc.) no estan respectant l'equilibri ecòlogic d'aquests ecosistemes, amb el beneplàcit de l'Ajuntament, que no està a l'alçada en la realització d'un planejament que sigui comptatible amb la preservació del territori i un seguiment de les obres que permeti la conservació correcte d'aquests espais.

Apel•lació a Patro Recober.

Recordem a la Regidoria de Medi Ambient que la xarxa de rieres a Vilafranca són els nostres corredors biològics. Que en aquest sentit, el Pla d’Acció Ambiental obliga a l’Ajuntament a promocionar l’espai natural i agrícola del municipi, restaurant les zones naturals degradades i creant i mantenint els corredors biològics.

Demanem a la Regidoria de Medi Ambient, que es tanqui la sortida per a aigües residuals que hi a ha a la riera de Llitrà, a la zona esportiva, per a evitar que aquests abocaments no es tornin a produir mai més encara que hi hagin fortes pluges.

Demanem també que es prenguin mesures per a evitar els abocaments incontrolats de residus als voltants de les rieres. Que es retirin i netegin aquests espais naturals de manera continuada. Que si cal que es tanquin els accessos als camins pels vehicles.

Que s'impedeixi que segueixin d'aquesta manera les obres de nova urbanització residencials i de construcció d'infraestrucures, obres que estan degradant aquests entorns naturals deixant-los a la mínima expressió i en condicions de salut ambiental pèssimes.

Volem manifestar al Regidor de Medi Ambient, que vetllar per la conservació i la millora del medi natural degradat és més necessari per ordre de priorotats ambientals que realitzar tríptics a tot color sobre les places de Vilafranca i la seva fauna (cotorres, gats, abelles...). Tríptics que no han estat realitzats, d'altra banda, ni amb paper ecològic ni amb paper reciclat, i que no mostren ni de bon troç l'estat real d'aquestes places, que lluny estan de ser parcs, ja que les seves dimensions són molt reduïdes.

Potser després de visitar les places i comparar la imatge dels tríptics amb l'estat i dimensions reals, hauríem de realitzar una passejada per les rieres de Vilafranca.

Moció al proper Ple Municipal.

D'altra banda, la CUP presentarà aquest proper Ple Municipal una moció sobre la necessitat de reduir els residus i aplicar mesures de prevenció de residus i consum responsable.

L’augment de la producció de residus municipals i especialment residus d’envasos i embalatges d’un sol ús és un dels problemes més preocupants de la nostra societat, que hem de fer front des d’un punt de vista ambiental i social. En 10 anys a Catalunya han augmentat els residus el 47% i els residus d’envasos han augmentat des de l’any 1997 data d’aprovació de la LERE (Llei d’envasos i embalatges) fins l’any 2004 s’han incrementat en un 112% en pes.

La moció demanarà aprovar:

1. Demanar al Parlament Europeu que es mantingui l’ordre de prioritats de la jerarquia ecològica de la gestió dels residus; de reducció, reutilització, reciclatge i al final el tractament finalista dels residus.

2. Demanar al Parlament de Catalunya, que en virtut de les seves competències redacti i aprovi una Llei Catalana de Prevenció de Residus.

3. Aquesta Llei hauria d’introduir diferents mesures per tal de reduir efectivament la quantitat de residus especialment d’envasos i embalatges: Generalitzar sistemes de caució/dipòsit i retorn sobre els envasos/ introduir taxes dissuasòries sobre els envasos i embolcalls d’usar i llençar, les bosses de plàstic, els materials tòxics i perillosos/ plans de prevenció, amb objectius concrets de reducció dels residus, amb ritmes creixents gradualment/ redacció de plans territorials de reducció de residus.

4. La nova llei hauria de reforçar la Llei Reguladora de la Incineració, en quant a prohibir la incineració de residus provinents de la recollida selectiva (i per tant envasos).

5. Comunicar aquest acord al Parlament de Catalunya, al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i al Parlament Europeu.