Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La CUP denuncia la pràctica abusiva i lucrativa de la Fundació PNNAE.

El procés de privatització del sistema de caixes catalanes dutes a terme pel govern del PSOE va finalitzar amb la desaparició de Caixa Penedès que es va integrar al grup Banc Mare Nostrum per a ser absorbit posteriorment, i després de ser rescatada amb diners públics, pel Banc de Sabadell. Més enllà de la mala gestió i l’enriquiment abusiu practicat per l’antiga direcció (ara immersa en processos judicials) quedava el dubte sobre l’Obra Social de Caixa Penedès, que finalment es va reconvertir en una Fundació, acumulant el capital de la seva antecessora. Com ja és sabut, la nova Fundació, en un decisió més que qüestionable va informar l’any passat als ajuntaments on l’Obra Social hi tenia casals d’avis, que es desentenia d’aquests i que no es faria càrrec de les despeses de funcionament en un canvi de gir del que fins llavors havien estat les obres socials de les caixes.

En el cas de Vilafranca, això representava que l’Ajuntament havia d’assumir les despeses de funcionament  i de personal dels dos casals d’avis existents (el del Poble Nou i el de l’Espirall). La Fundació Pinnae, però, ha anat més enllà i per aquest any 2014 demana als ajuntaments una quota de lloguer per a la cessió d’aquests espais. Així, tal i com consta en la Junta de Govern Local celebrada el passat 27 de gener:

D’acord amb el conveni, i a partir d’1 de gener de 2014:

- L’ús dels dos Casals equipats se cedeix a favor de l’Ajuntament, entitat que  es fa càrrec de la gestió i assumeix les despeses i els subministraments corresponents.

- La cessió es porta a terme per 12 anys, si bé l’Ajuntament pot extingir-la un cop passats els tres primers anys de vigència.

- L’Ajuntament compensa Pinnae amb 1.000 euros mensuals per cada Casal, més IVA. Tanmateix, durant el 2014 l’import a satisfer mensualment serà de 825 euros per Casal, més IVA.

L’Ajuntament de Vilafranca, doncs, ha cedit el que considerem un xantatge i una manca de sensibilitat total cap a la gent gran del municipi per part d’aquesta Fundació, lucrant-se a través dels seus espais i realitzant funcions pròpies d’una immobiliària. Per altra banda, resulta incomprensible que, l’Ajuntament hagi decidit pagar anualment 24.000 euros/l’any a la Fundació quan disposa d’un equipament en desús (com és l’antic INCAVI) a pocs metres d’un dels casals.

És per tots aquests motius que des de la CUP volem denunciar públicament el que considerem un abús i una praxis lucrativa d’una Fundació que, inicialment havia de realitzar tasques socials i demanem a l’equip de govern que denunciï públicament aquesta situació.