Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La CUP vol que Vilafranca del Penedès es doti d'una xarxa d'horts urbans per a ús social

La CUP ha presentat públicament, a través d'una trobada amb els mitjans de comunicació el passat dimarts 18 de novembre, un document i una moció, que l'esquerra independentista portarà a discussió en el proper ple municipal on es demana que Vilafranca del Penedès es doti d'una xarxa d'horts urbans per a ús social. Otger Amatller, Ivà Gallego i Llorenç Casanova van presentar l'estudi que acompanya la moció on s'exposen les motivacions i possibles ubicacions d’aquests horts. Ivà Gallego va apuntar que els horts urbans poden tenir diverses funcions, com ara la preservació d’espais naturals dins de la Vila, la interrelació de la ciutadania amb el medi natural, o també una aposta pel lleure productiu, l'educació, l’ajut a la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió, discapacitats psíquics, drogodependents, etc. Properament publicarem al web el treball elaborat per Ivà Gallego, Albert Vidal i Daniel Lacruz sobre aquesta qüestió.
 
Per altra banda, l'objectiu de la moció és el de crear una Comissió d'Horts Urbans, amb la participació de grups municipals, tèncics i entitats interessades en la proposta, així com ciutadans a títol individual (obrint un procés de participació ciutadana), perquè elabori un informe en el període de 6 mesos, desenvolupant la proposta d'horts urbans a la Vila. Una proposta que ja s'està duent a terme a d'altres municipis catalans i amb un gran èxit de demanda, i que en el context de crisi actual del sistema capitalista, posa de manifest l'existència d'alternatives sostenibles i respectuoses amb el mediambient, més enllà de les funcions socials que pugui dur a terme. Com apunta Ivà Gallego: "Des de la CUP s'ha criticat diverses vegades el creixement demogràfic desmesurat de la vila, la destrucció irreversible del territori i la pèrdua de les arrels vitivinícoles en favor de models industrials del segle passat, i aquesta proposta va en el sentit de créixer qualitativament o, fins i tot, és una eina més en favor del decreixement com a valor positiu per avançar cap una Vilafranca més inclusiva, igualitària i sana."

En el treball s'han localitzat vuit espais, que ocupen una totalitat de deu hectàrees, on es podrien fer els horts; entre els llocs que proposa l'estudi i que es consideren prioritaris hi trobem: l’hort de Cal Gallina (que actualment encara és un hort), que es podria relacionar amb la residència de gent gran que es vol construir a l’edifici de l’Incavi o l'espai existent entre la Carretera d’Igualada i la Plaça Milà i Fontanals; altres zones proposades, en l’àmbit periurbà, són al costat del camp de futbol de l’Espirall, al triangle de sota l’Espiga, la vinya vella (actualment abandonada) al polígon industrial de Domenys III o a l'entorn de la Masia Ca l’Alaio. Aquesta darrera ubicació, Ca l'Alaio, és una masia del segle XVI i és ara l’objecte d’un estudi per part dels tècnics de la Generalitat per tal de valorar-ne la seva riquesa arquitectònica i cultural. Aquest estudi es fa a instàncies de la CUP per tal de catalogar l’edifici. La CUP proposa que es mantingui la Masia, així com el celler annex (datat del segle XIX) i es rehabiliti el conjunt. L'objectiu és el d'estudiar la possibilitat de convertir els terrenys que hi ha al voltant en un hort urbà.