Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La festa major de Vilafranca més cara de la història tanca amb superàvit

2.374,72 euros de romanent positiu, que no arriben ni a l’1% dels 377.400,40 euros que ha costat la festa major més cara de la història.


Si bé hi ha hagut aquest superàvit, als cinc administradors de la passada festa major els ha abellit que dir que l’han tancada amb un equilibri d’ingressos i despeses. El motiu és que ja compten a destinar els 2.374,72 euros a algun projecte pendent de destinació, que si es complissin les seves intencions, seria la restauració de la imatge de Sant Fèlix.

No saben si amb aquesta quantitat n’hi haurà prou per arranjar-lo com cal; prèviament, ho hauran de parlar amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament; però almenys seria una bona entrada per a una finalitat que consideren plenament justificada. Segons explica Joan A. Mascaró, la imatge del patró de la festa major de Vilafranca és una talla de fusta, amb cinc milímetres de guix i una capa de pintura, i té cops per tot arreu; un fet gens estrany, si es té en compte que cada any ha de pujar i baixar escales i ascensors, entrar i sortir d’habitacions, anant de la casa d’un administrador a l’altre. A més, fins avui no se li ha fet mai cap restauració: els arranjaments de què ha estat objecte són d’estar per casa.

L’anunci de la restauració s’ha fet en el marc de presentació del balanç econòmic de la que ha estat la festa major més cara de la història de la vila. Pel que fa a despeses, l’increment més notable s’ha donat en els espectacles, que han costat 126.445,44 euros, amb un increment en relació a l’any passat del 33%. En ingressos, en canvi, han destacat els 30.000 euros de més que hi ha posat l’Ajuntament (fins a un total de 103.192 euros) per estalviar-los d’anar a captar empresa per empresa. Amb tot, igualment han resseguit les empreses petites, i aquí hi ha una de les claus dels números verds. En total, han tingut 187 col•laboracions de prop de 50 euros cadascuna, que en total han sumat 9.600 euros. Entre les notes negatives hi ha el descens d’ingressos de la Carpa (-13%).

Finalment, Assun Savall ha dit que se senten “orgullosos d’aconseguir goigs amb veus mixtes per primera vegada”, tot esperant que s’hagi “sembrat la llavor perquè d’ara en endavant ja sigui la norma”.

D’altra banda, el quintet administrador de la festa major de 2005 espera poder recaptar més gràcies a noves iniciatives, com ara fer loteria per al sorteig del Nen, amb el número que coincideix amb la data en què cau Sant Fèlix.