Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La Generalitat es despreocupa dels residus d'AGMA de la Serreta a pesar d'estar-ne informada

La construcció de la C-15 és prioritària a la conservació del medi ambient.

Fa unes setmanes que s'han iniciat les obres de la C-15 i dels nous accessos dels peatges a l'autopista AP-7 (sortida centre) just a la zona on hi ha els residus abocats durant els anys 50 i 60 per part de l'empresa AGMA al límit amb el municipi d'Olerdola.

 

Posem-nos primer en antecedents. Fa 40 anys l'empresa AGMA ubicada al barri del Molí d'en Rovira de Vilafranca dedicada a la transformació i fosa d'alumini feia abocaments dels residus producte de la seva activitat industrial, que en aquell moment eren de forma "al·legal" i que actualment serien considerats una acció totalment il·legal i perillosa.

Posteriorment, l'any 1964, AGMA es traslladà a Santa Margarida i els Monjos i finalment, a finals dels anys 80 van fer fallida econòmica, abandonant 16.000m3 de residus a l'intempèrie.

L'abril de 2006, la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient dels Monjos va presentar una denúncia sobre aquests residus i posterioment, a instàncies de l'ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, juntament amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat, en 2007 es va iniciar el procés de retirada dels residus en el seu municipi.

El mateix any 2007 des de la CUP es va presentar una moció a l'Ajuntament de Vilafranca en què es posava al descobert l'existència dels abocaments a la Serreta, que les obres en el traçat de la carretera ja havien anat esparcint sense cap control i en demanava una anàlisi i també que s'estigués pendent de tots els moviments de terra que es fessin en un futur a la zona (amb previsió de la construcció de la futura autovia de la C-15 i del nou sistema de peatges), de manera que se seguissin els mateixos passos presos per l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos per tal de retirar aquests residus. La moció va ser aprovada per unanimitat. Malgrat tot, el regidor de Medi Ambient en aquells moments, Patro Recober, va explicar en aquell ple que, es tenia constància d'aquests abocaments però que segons constava a l'Ajuntament aquests residus no eren tòxics, sinó que es tractava de sal i òxids d'alumini que no són solubles. De la mateixa manera, es va acordar transmetre a l'ajuntament d'Olerdula l'existència dels mateixos residus en el seu municipi.

Un any després, el maig del 2008 el regidor de la CUP Xavi Navarro va preguntar al ple què s'havia fet respecte la moció que s'havia aprovat en el ple l'any anterior i sobre quina era la situació en aquell moment. La regidora Maria Batet va respondre que el procés continuava el seu curs i que el responsable legal dels residus eren els propietaris dels terrenys afectats. Al mateix any, al ple de juliol, el regidor de la CUP Xavi Navarro advertia que el nou traçat projectat per la Generalitat de la C-15 afectava els terrenys on hi ha els residus d'AGMA i va demanar informació al respecte.

Finalment, ja s'han iniciat les obres de la C-15 just on hi ha els residus d'AGMA i també molt aprop, s'han iniciat les obres dels nous peatges a l'AP7. Les obres ja estan realitzant moviments de terres i res s'ha fet al respecte per a controlar aquests residus ni saber fins a quin punt són tòxics tal com es va demostrar en el cas del mateix tipus de residus als Monjos.
En aquest assumpte hi ha un altre agreujant i és que una de les zones on hi ha aquests residus hi ha la riera de Vilafranca (al terme municipal d'Olèrdola).

A dia d'avui, i segons resposta rebuda per l'Agència de Residus de Catalunya, són els propietaris dels terrenys els responsables de retirar els abocaments. No obstant això, aquesta resposta obvia que, actualment part dels terrenys afectats són propietat de la Generalitat, QUI ELS HA EXPROPIAT PER CONTRUIR LA C-15.

Un cop més denunciem la manca de control tant dels residus com de les obres de les infraestructures i la descoordinació entre administracions de la pròpia Generalitat.