Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La indignació dels afectats pel pas del TAV per la vila omple l'audiència pública

Més de 200 veïns i veïnes víctimes dels desgavells pel pas del tren d'alta velocitat per Vilafranca del Penedès van participar dijous, 16 d'octubre, a l'audiència pública celebrada al Teatre Municipal Cal Bolet. Aquesta audiència va ser forçada, tal com permet el Reglament Orgànic Municipal (ROM), a través de les més de 700 signatures recollides pels afectats. En una sessió que va durar més de dues hores, uns veïns i veïnes indignats i cansats per les molèsties que estan patint van exposar als representats municipals les solucions que creuen que s'han d'adoptar al respecte i van ser molt contundents a l'hora de criticar la gestió feta pel govern vilafranquí. En un acte més de menyspreu, l'Administració d'Infraestructures Ferroviàries espanyola (ADIF), no va enviar cap representant a l'audiència, tal com se'ls havia reclamat.
 
Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca, va haver de sentir les queixes i els retrets dels veïns afectats pel pas del TAV, que van assistir a l'audiència pública convocada per l'Ajuntament. Els veïns, cansats de sorolls i vibracions, exigeixen al govern que vetlli per les mesures correctores que ha d'aplicar l'ADIF, i demanen, entre altres coses, un peritatge dels seus habitatges per conèixer l'afectació de les estructures i la instal·lació d'un radar per tal que els trens no superin els 200 km/h al seu pas pel municipi. La falta d'un seguiment acurat de les obres va ser un dels retrets més repetits pels veïns, que van demanar a l'administració local solucions concretes i ràpides que evitin les constants molèsties que pateixen.

Els portaveus dels veïns van deixar palesa la situació d'inseguretat i incertesa que viuen diàriament. Els afectats viuen al carrer Bisbe Estalella, l'avinguda Barcelona, el carrer Papiol, la plaça Vilanova, els carrers Comerç, Sarriera i l'Alguer, i el passeig Rafael Soler. "Molts ciutadans hem patit en un moment o altre crisis d'ansietat perquè cap responsable ens assegura el futur de les nostres estructures habitades", va assegurar Anna Doblas, una de les representants dels veïns que va intervenir en l'audiència pública. Josep Martínez, també portaveu veïnal a l'audiència, va criticar "la deixadesa" de zones properes a les vies, on es deixen "matalassos, cadires i tota mena de deixalles". "Volem que es posin les piles, aquest és un carro que hem d'estirar entre tots, no és qüestió de partits polítics", va dir Martínez. Les dues intervencions veïnals van rebre forts aplaudiments dels assistents, que també van tenir l'oportunitat d'intervenir en la sessió.

"Fins ara, l'únic que hem aconseguit de vosaltres són bones paraules, i llargues", va retreure un veí. "Estem molt cansats, no dormim. Podem viure deu anys menys, i tot això serà culpa dels que van deixar que l'alta velocitat passés per Vilafranca", va afegir el mateix ciutadà. "Les conseqüències les patim nosaltres, avui esteu aquí donant explicacions de manera forçada", va recriminar un altre afectat, que també va reclamar "que d'una punyetera vegada se solucionin els problemes".

Els compromisos del govern municipal

L'elaboració d'un projecte propi per evitar els sorolls i les vibracions del TAV, encarregat per l'Ajuntament, i l'estudi sobre l'origen de les esquerdes que l'ADIF s'ha compromès a encarregar a la UPC van ser dues de les solucions defensades per l'alcalde, Marcel Esteve (PSC). L'alcalde també va recordar que l'Ajuntament va enviar una carta a principi de mes per exigir a l'ADIF una resposta als problemes en el termini d'un mes, amb l'advertiment que, en cas contrari, se'ls farà "anar als jutjats". Així mateix, Esteve va insistir que l'Ajuntament no abonarà els 12 milions de deute que té amb Foment fins que se solucionin els greuges.

La CUP amb els veïns i les veïnes

La majoria de portaveus municipals presents a l'audiència van expressar el suport al govern local i als compromisos que estava adquirint de manera pública. Xavier Navarro, regidor de la CUP, va lamentar haver de trencar aquest suposat consens i va anunciar que la CUP el que faria es donar suport a totes les demandes fetes pels afectats. En un article d'opinió , el regidor de l'esquerra independentista s'ha mostrat satisfet per la celebració de l'audiència pública, un eina que la CUP va incloure en la darrera modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) feta l'any 2003, i que és la primera vegada que es convoca a través d'aquest mecanisme de participació.
 
 
 
17/10/08 - Vilafranca Televisió - http://www.rtvvilafranca.cat