Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

La PDE considera una 'traïció total' el transvasament de l'Ebre a Barcelona

La Plataforma en Defensa de l'Ebre , llavors amb el suport de l'actual tripartit, ja va sortir al carrer per parar els peus al Pla Hidrològic Nacional, el qual incloïa una proposta per connectar la xarxa de l'Ebre i la del Ter-Llobregat molt semblant a la que torna a haver-hi ara sobre la taula. "La història es repeteix. El passeig militar que va començar Cañete ara vol acabar-lo Montilla", va afirmar ahir Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma. La PDE ha convocat pel proper 19 d'abril una Assemblea General a Tortosa per decidir quines mobilitzacions i accions emprenen al respecte. Traïts per la classe política, l'entitat intenta pressionar els polítics locals perquè es desmarquin de la línia oficial. Per això van convocar un acte simbòlic el 14 d'abril davant la seu de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre.

 En aquest sentit, Tomàs els va demanar "coherència" i que "facin pinya amb el territori", i una altra portaveu de l'entitat, Susanna Abella, els va recordar que "si són on són i porten els cotxes ofic ials que porten és gràcies a la gent de les Terres de l'Ebre". Per la Plataforma, la interconnexió "obre la porta" a tots els transvasaments, també cap al sud, i aquesta serà una instal·lació d'ús permanent, i no temporal com assegura el govern. El també portaveu Joan Antoni Panisello va acusar el PSC, ERC i ICV d'haver vulnerat el Compromís per l'Ebre, el document en què els membres del tripartit renunciaven el 2003 a fer qualsevol transvasament. A més, va recordar que Montilla, Saura i Carod, signants del document, també es comprometien a no pactar un govern amb partits favorables al transvasament. «Reclamem responsabilitats polítiques, ja que hem estat víctimes d'un engany», va dir Panisello.

Malestar dels Regants de l'Ebre i l'ACA


La Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l'Ebre diu que ni el govern de la Generalitat de Catalunya ni l'espanyol no l'ha informat ni de la interconnexió de xarxes ni d'una possible venda d'aigua a Barcelona. Al seu torn, el president de la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià, també diu que no disposen de cap mena d'informació sobre la solució que s'adoptarà per pal·liar els efectes de la sequera.

Per altra banda, el projecte de transvasament de l'Ebre a Barcelona que avui presentaran els governs català i espanyol ha causat malestar a l'Agència Catalana de l'Aigua. L'ACA va desestimar el projecte, que és el mateix que preveia el Pla Hidrològic Nacional i que va redactar el 2002 el Consorci d'Aigües de Tarragona, perquè el considerava inviable: les obres trigarien vint-i-un mesos a fer-se, per comptes del mig any que preveu ara el govern de Zapatero. El projecte proposa la construcció d'una canonada de seixanta quilòmetres entre Tarragona i Olèrdola per portar a Barcelona l'aigua, treta de l'Ebre, no consumida a les comarques del Camp de Tarragona. Aquesta proposta ja constava al 'Projecte de connexió de les xarxes CAT i ATLL', que la Generalitat va presentar a exposició pública l'agost del 2002. A la pàgina 58 del primer plec, s'hi indica que les obres tindran una durada de vint-i-un mes, i per això l'ACA la va desestimar com a mesura d'urgència.

L'ACA no creu que la proposta tingui gens de sentit amb vista al futur, perquè d'ací a cinc anys l'augment de la demanda d'aigua al Camp de Tarragona la faria inviable. Com que l'augment és del 5% anual, desapareixeria l'excedent d'aigua (1,2 hectòmetres cúbics per segon, que a l'estiu es redueix a 0,27 hectòmetres per segon) que ara es vol portar a Barcelona. Per aquest mateix motiu es construirà la dessaladora de Cunit: per a atendre l'augment de la demanda.

MÉS INFORMACIÓ:

+ Els governs català i espanyol transvasaran l'aigua del riu Ebre

+ El moviment antitransvasaments es rearma creant una xarxa nacional contra la proposta del govern

+ Manolo Tomàs "És el mateix transvasar aigua de l'Ebre que del riu Segre"