L'Ajuntament es fa enrere amb la voluntat d'instal·lar un crematori dins de Vilafranca
AL·LEGACIONS PRESENTADES PER LA CUP
Les al·legacions es basaran principalment en dos fets concrets que creiem que s’han incomplert alhora de la redacció del projecte, i que per tant fan incompatible la realització d’aquest projecte de la manera que s’ha presentat per part del govern Vilafranquí.
El primer punt bàsic que incompleix aquest projecte és la nul·la informació que han tingut els veïns afectats per l’instal·lació d’aquest nou tanatori. El reglament orgànic en vigor obliga a que totes les persones que estiguin afectades per un projecte d’aquestes dimensions siguin degudament informades del perquè el com i el quan del projecte que es discuteix, i de les possibles afectacions que pugui tenir la nova instal·lació per la gent que viu pròxima a ella.
Aquest punt ha estat incomplert de manera flagrant, ja que només s’ha informat a l’associació de veïns, associació que no pot assumir la responsabilitat de poder comunicar tota l’informació rebuda, ja que actualment no disposa de les suficients persones ni infraestructura ni té la possibilitat d’incidir dins la vida dels habitants del barri de les Clotes. A més la reunió celebrada a l’associació de veïns es va celebrar d’una manera molt poc publicitada, justament per evitar la possible oposició de habitants del barri.
El segon punt és la consideració que en fa l’ajuntament d’aquesta nova instal.lació. Com ja sabeu es vol instal.lar un tanatori amb crematori adjunt a l’actual cementiri de Vilafranca. La llei dictamina que l’instal.lació d’un nou crematori s’ha de situar a un mínim de 250 m. De qualsevol zona residencial. Tot i que en el cas que es tracti d’una ampliació la distància es redueix a 50m.
La distància a la que es preveu situar el nou tanatori-crematori és de 56m., ja que el govern intenta amagar la construcció del nou tanatori-crematori com una ampliació del cementiri actual.
Per nosaltres és evident que la nova infrastructura ha de ésser considerada com un projecte totalment nou i mai com una ampliació, ja que les activitats (i per tant les conseqüències i les afectacions als veïns) d’un tanatori-crematori mai poden ser considerades les mateixes que les d’un cementiri. Per tant al construir una infraestructura on es realitzarà una activitat totalment diferent a l’existent, ha d’acomplir les normatives que regulen la construcció d’aquest tipus d’edifici com si fos una infraestructura totalment nova.
Us adjuntem les al.legacions tal i com varen ser presentades:
A L’AJUNTAMENT DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS
En Otger Amatller Gutiérrez, actuant en nom i representació del grup municipal CUP (Candidatura d’Unitat Popular), davant aquest Ajuntament compareix i
MANIFESTA:
Que en relació a l’aprovació inicial del projecte/expedient de modificació del POUM que va tenir lloc en el ple municipal del passat dia 20 de març de 2007, i dins del termini d’informació pública, la CUP realitza les següents,
AL.LEGACIONS:
Primera.- Segons ha tingut coneixement la CUP, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès al que ens dirigim, contravenint les seves obligacions establertes en el “Reglament Orgànic” en vigor i, en concret, el que estableix l’article 79 del mateix, no ha tingut en compte en l’el.laboració de la modificació del POUM contra la que es formulen les presents al·legacions les opinions dels veïns que es veuen afectats per les noves instal·lacions dedicades a l’ús de tanatori-crematori.
Donada l’especialitat de l’activitat que es pretén desenvolupar en els terrenys ubicats al lateral del cementiri, entenem de suma importància la necessitat de que es consensuï amb el veïnatge la procedència o no de l’establiment en aquesta zona d’un tanatori-crematori, tenint en compte l’emissió de fums, gasos i olors que aquestes instal.lacions provocaran i respecte de les que seran receptors directes les persones que habitin al costat de les mateixes.
Segona.- Per les mateixes circumstàncies en les que en l’al.legació anterior es fonamenta la necessitat de consensuar amb els veïns l’ adecuació de les instal.lacions de tanatori-crematori en els esmentats terrenys, aquest grup municipal considera que aquestes instal.lacions s’haurien d’ubicar lluny del nucli del municipi.
Les noves instal.lacions es troben a només 56 metres de distància de les primeres edificacions destinades a vivenda.
De conformitat amb el que estableix el Decret 297/1997 pel qual s’aprova el Reglament de Policia Municipal Mortuoria, i segons es desprén del seu article 39, els cementirs de nova creació s’han de situar a una distància no inferior als 250 metres dels edificis plurifamiliars. Si bé, en el seu article 41 pel qual es regula l’ampliació dels cementiris existents es fa menció expressa de que en aquest cas només s’ha de guardar una distància de 50 metres respecte dels edificis plurifamilars, creiem que s’ha de realitzar una interpretació conjunta amb la resta de l’articulat per fer una correcta aplicació de l’esperit regulador de la normativa.
En el present cas, l’ampliació que es pretén realitzar del cementiri de Vilafranca no és per a destinar-lo única i exclusivament a l’enterrament de cossos, sinó que ho és per a instal.lar-ne un crematori de restes humanes, és a dir, una activitat totalment nova, no desenvolupada fins a la data al cementiri de Vilafranca, de forma que l’aplicació de la llei en aquest cas no pot fer-se de manera restrictiva, sinó que s’exigeix una interpretació més amplia que permetria la consideració de la instal.lació del crematori com a instal.lació d’un nou cementiri i no d’una simple ampliació, per la qual cosa s’haurien d’aplicar les distàncies mínimes establertes en l’article 39 abans esmentat.
A més, un crematori és una activitat perillosa per a la salut pública en tant que suposa l’emissió de fums i gasos contaminants, perillositat de la que es veuria mancada l’ampliació del cementiri si fos destinada únicament a l’enterrament.
Per evitar tot tipus de molèsties a la població, al igual que fan la majoria de municipis, les esmentades instal.lacions s’haurien de situar a la perifèria de la vila, ja sigui en un polígon industrial o bé en uns terrenys dedicats a equipaments, aïllats i distants al casc urbà residencial, i sempre a una distància dels primer habitatges no inferior als 250 metres.
Per tot això,
ES SOL.LICITA A AQUEST AJUNTAMENT:
Que es tinguin per realitzades les anteriors AL.LEGACIONS i, en raó a les mateixes, es modifiqui el projecte/modificació parcial del POUM en el sentit manifestat.
Vilafranca del Penedès, a 2 d'abril de 2007