L’Ajuntament factura 10.000 hores extres el 2004 segons denuncia el grup municipal de CIU
03/01/2005
Xena afirma que “si garantir la seguretat dels vilafranquins demana hores extres, n’hi haurà”
L’Ajuntament de Vilafranca haurà facturat 10.000 hores extres el 2004, segons les estimacions de CiU. D’aquestes, 6.000 hores corresponen a les fetes per agents de la policia local, prop del doble que les fetes el 2003. Les dades aportades per CiU posen de manifest que no s’ha respectat el límit de les 80 hores anuals que fixa l’Estatut dels Treballadors i el conveni vigent a l’Ajuntament signat entre el Comitè d’Empresa i el Govern municipal amb una aplicació que hauria de ser extensiva al funcionariat “en la mesura que sigui legalment possible” i entre els quals es compta als agents de policia. Pere Regull, flanquejat pel grup municipal de CiU, va qualificar de “nefasta” la gestió dels “recursos humans a l’Ajuntament. Si un gerent d’una empresa facturés 10.000 hores extres i doblés les de l’any passat, el cessarien immediatament. Però en aquest Ajuntament no passa res i el Govern hi recorre sistemàticament obviant l’Estatut dels Treballadors i el conveni signat amb els representants de la plantilla municipal”. Per a Regull és especialment greu el fort increment d’hores extres dels funcionaris de policia “perquè no es veu més presència policial al carrer, ni s’han millorat els serveis, tothom està descontent. No ens poden venir sempre amb l’excusa de les campanyes de civisme. Això està bé però no n’hi ha prou. Regull s’ha referit al pressupost municipal del 2005 “on es comprometen a ampliar en quatre nous policies la plantilla de l’Ajuntament repartits en tres torns, a més de portar, ens imaginem, un control més rigorós de les hores extres per part del Govern”. Però a hores d’ara, segons ha explicat Regull, no hi ha dubte que el descontrol és evident: “El que també demostra que la plantilla de la policia és insuficient. El nombre d’agents és massa just per un municipi com Vilafranca i s’ha d’incrementar. Amb el que s’estan gastant en hores extres es podrien haver contractat entre cinc i sis policies més tot l’any i ara parlaríem d’un increment de deu policies, una xifra que es començaria a notar al carrer amb una presència d’agents que donaria més confiança a la gent perquè els faria més visibles. Però el que encara ens preocupa més és que els indicis ens fan pensar que el 2005 encara pot ser pitjor si no s’hi posa remei”.
Un mínim de 72.000 euros
Regull ha destacat que aquests càlculs estimatius s’han fet sense “tenir en compte les hores que els policies perden anant obligatòriament a judicis per qüestions de feina lògicament”. La quantitat, segons una estimació que CiU diu haver fet a la baixa i descomptant les hores de jutjats, sumaria prop de 72.000 euros. El càlcul s’ha fet partint d’una retribució mitjana del 75% d’increment de l’hora extra respecte l’hora ordinària “tot i que el cost de vegades pot arribar a ser un 125% més que l’hora ordinària”. Les dades aportades per CiU, fruit d’un intens seguiment segons va explicar el regidor Josep Maria Figueres, dibuixen un escenari en què l’increment del nombre d’hores extres és galopant. L’any 2003 se’n van facturar prop de 8.000, de les quals més de 3.000 corresponien a la policia local. Fins l’octubre de 2004, CiU ha dit no disposar de més dades, les hores extres de la policia local s’han incrementat un 100%, i han passat a sumar més de 6.000 hores extres. La resta, corresponen bàsicament a l’àrea d’Esports, que suma 2.400 hores extres i la de Via Pública que en suma 1.700. Josep Maria Figueres, regidor del grup municipal de CiU, ha lamentat “l’increment sense control de les hores extres que es fa a l’Ajuntament. No entenc com un govern que es diu d’esquerres i progressista potencia les hores extres i no aposta per reduir-les. No veiem cap mena d’esforç en aquest sentit. Van a la solució fàcil i llaminera, fer hores extres com a recurs sistemàtic quan el que han de fer és adequar la plantilla a les necessitats. És clar que hi ha falta de planificació”.
Compromís del Govern
Fran Martín, president de la Junta de Personal, ha admès l’existència d’un volum d’hores extres superior al de l’any passat. Segons ha explicat Martín “hem acceptat fer les hores extres des de la policia perquè hi ha un compromís d’incrementar el nombre d’agents. Actualment és de 54 persones reals i el compromís de l’Ajuntament és d’arribar a final de legislatura amb una plantilla de policia de 63 persones”. Martín ha manifestat la preferència per disposar d’agents i no fer hores extres: “aquestes hores no són les que volem fer. Però ens creiem el Govern municipal quan diu que convocarà cinc places i serà en dos anys. Però mentre no s’incorporin al servei, mentre estiguin a l’escola de policia formant-se, s’han de cobrir les vacants i això és el que ens hem compromès a fer” a través de les hores extres. Martín ha assegurat que “ara sempre hi ha en servei un mínim de cinc persones o això és el que intentem”. Martín ha dit que en el passat s’havien donat caps de setmana en què només hi havia tres policies de servei i “ara procurem que sempre n’hi hagi almenys cinc patrulles de servei permanent. Ara sempre n’hi ha una de lliure per fer qualsevol servei”. Manel Almansa, president del Comitè d’Empresa de l’Ajuntament, que representa els treballador de l’Ajuntament en règim laboral, ha declinat per ara fer cap valoració sobre les dades aportades pel grup municipal de CiU. Tot i això, ha destacat que el criteri del Comitè “és reduir al màxim les hores extres”. També ha al•ludit al debat sobre la proporcionalitat de la plantilla de personal “per al Govern és suficient. N’haurem de parlar. Però no vull entrar precipitadament a valorar les dades que s’han donat a conèixer”.
El conveni
El conveni signat entre els treballadors i l’Ajuntament, amb voluntat d’aplicació també al personal laboral, és clar en aquest aspecte. Es consideren hores extraordinàries “les que es porten a terme excepcionalment, amb l’encàrrec previ, adient i per escrit, si així es sol•licita”. I explicita que aquestes hores extraordinàries “han de tendir a desaparèixer”. El barem que s’aplica en un dia feiner és d’un 75% sobre el preu de l’hora ordinària. Si l’horari és nocturn el preu és un 100% superior. I si es tracta d’horari festiu i nocturn a la vegada el preu és d’un 125%. A part d’altres complements previstos que poden incrementar el preu de l’hora extraordinària. Així mateix l’Estatut dels Treballadors preveu un màxim anual de 80 hores per persona “un límits que en molts casos s’ha superat a bastament” segons les dades de CiU.
L'equip de govern respon a la denuncia de CIU amb atacs contra el grup municipal convergent
Ramon Xena va presidir en qualitat d’alcalde accidental una roda de premsa del govern municipal de rèplica a les manifestacions fetes per CiU sobre l’acumulació d’hores extres de la plantilla municipal. El govern rebaixa a 3.400 les hores extres fetes per la Policia Local (CiU manté que n’han fet més de 6.000) sense concretar el nombre absolut d’hores extres fetes pels treballadors municipals que van situar a la baixa. Xena, tot i manifestar la voluntat de prendre “mides correctores” per reduir el nombre d’hores extres, va assegurar, no obstant, que “si garantir la seguretat dels vilafranquins vol dir hores extres, hi haurà hores extres”.
El govern municipal va desqualificar contundentment les xifres aportades per CiU i el tipus d’oposició “mediàtica” que practicaria, segons l’equip de govern, el grup que lidera Pere Regull. Xena, coordinador del govern, va mostrar una sol•licitud de CiU registrada aquest dimecres a l’Ajuntament en què es demanava informació sobre les hores extres i el seu cost. Una petició que va servir a Xena per qüestionar insistentment la veracitat i el rigor de les dades donades a conèixer perquè si “avui demanen les dades” seria que les ofertes en la roda de premsa no s’ajustarien a la realitat, una posició que tots els membres del govern van coincidir a defensar enèrgicament, encara que sense concretar el nombre real d’hores extres que s’haurien fet a l’Ajuntament i que CiU ha xifrat en 10.000 però que van insinuar que no s’hi arribaria. Xena va reclamar una “oposició constructiva” a CiU. El coordinador de govern, no obstant, no va fer cap referència a cap conveni municipal que es refereix a les hores extraordinàries com un recurs a fer desaparèixer i que subratlla clarament que s’estableix “com a criteri preferent la compensació i, en segon lloc, la retribució”. Patro Recober, coordinador de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Promoció, es va esplaiar en aquest apartat. Per a Recober, el paper de CiU a l’oposió és el d’una “política basada en la roda de premsa”. I va denunciar “el tarannà” del grup municipal convergent durant “aquesta legislatura”, una qüestió en què va posar especial èmfasi i que va contraposar a l’activitat municipal de CiU en anteriors legislatures també a l’oposició però amb una actitud més conciliadora i amb propostes constructives, d’acord amb la valoració feta pel regidor d’ICV al si del Grup Municipal Socialista.
Cost d’un agent de policia
El que sí va fer Xavier Lecegui, regidor de Seguretat Ciutadana, és afirmar que la Policia Local havia fet 3.400 hores extres el 2004 i no les més de 6.000 que manté CiU. Lecegui no es va voler pronunciar, de moment, sobre els 72.000 euros en què CiU havia calculat el cost a la baixa de les hores extres fetes pels agents de policia. Però, en canvi, va restar credibilitat als càlculs fets per CiU, que assegurava que amb aquests diners s’haurien pogut contractar entre cinc i sis policies: “Un policia li costa a l’Ajuntament 26.000 euros anuals”, fet que rebaixaria a tres nous policies els que s’haurien pogut contractar amb els 72.000 euros invertits en hores extres i no cinc o sis com manté CiU. El regidor de Seguretat Ciutadana va destacar que l’Ajuntament havia contractat aquest any deu nous policies i un inspector, en funcions de cap de la Policia, el que situaria la xifra de la plantilla de la Policia en 58 persones, “superant els 50 que ens havíem marcat al principi d’any”. No obstant, el president de la Junta de Personal, Fran Martín, ha assegurat aquesta mateixa setmana que el nombre real de policies és de 54.
Hores extres inevitables
Lecegui va ressaltar l’existència d’un Consell de Participació municipal des del qual es podrien fer aportacions i va expressar el convenciment que les hores extres “eren inevitables”. Va citar com a exemple les baixes sobtades a la plantilla, les assistències a judicis o el temps que els policies es troben en fase de formació a l’Escola de Policia de Mollet. En aquest sentit, també es va referir a diferents episodis d’incivisme registrats al llarg de l’any als quals es va haver de donar resposta amb un operatiu extraordinari que hauria forçat a recórrer a les hores extres dels agents. Lecegui va recordar, a més, que els agents de policia només es poden substituir per agents de policia i que això condiciona la possibilitat de trobar cap altra sortida per cobrir les baixes o evitar les hores extraordinàries. Joan Pareta, regidor de Gover-nació, va insistir també a qüestionar obertament “aquesta manera de fer mullader” del grup municipal de CiU. I va assegurar estar sorprès perquè “el senyor Regull convoqui una roda de premsa i no comenti res el dia del pressupost”.
www.el3devuit.com
L’Ajuntament de Vilafranca haurà facturat 10.000 hores extres el 2004, segons les estimacions de CiU. D’aquestes, 6.000 hores corresponen a les fetes per agents de la policia local, prop del doble que les fetes el 2003. Les dades aportades per CiU posen de manifest que no s’ha respectat el límit de les 80 hores anuals que fixa l’Estatut dels Treballadors i el conveni vigent a l’Ajuntament signat entre el Comitè d’Empresa i el Govern municipal amb una aplicació que hauria de ser extensiva al funcionariat “en la mesura que sigui legalment possible” i entre els quals es compta als agents de policia. Pere Regull, flanquejat pel grup municipal de CiU, va qualificar de “nefasta” la gestió dels “recursos humans a l’Ajuntament. Si un gerent d’una empresa facturés 10.000 hores extres i doblés les de l’any passat, el cessarien immediatament. Però en aquest Ajuntament no passa res i el Govern hi recorre sistemàticament obviant l’Estatut dels Treballadors i el conveni signat amb els representants de la plantilla municipal”. Per a Regull és especialment greu el fort increment d’hores extres dels funcionaris de policia “perquè no es veu més presència policial al carrer, ni s’han millorat els serveis, tothom està descontent. No ens poden venir sempre amb l’excusa de les campanyes de civisme. Això està bé però no n’hi ha prou. Regull s’ha referit al pressupost municipal del 2005 “on es comprometen a ampliar en quatre nous policies la plantilla de l’Ajuntament repartits en tres torns, a més de portar, ens imaginem, un control més rigorós de les hores extres per part del Govern”. Però a hores d’ara, segons ha explicat Regull, no hi ha dubte que el descontrol és evident: “El que també demostra que la plantilla de la policia és insuficient. El nombre d’agents és massa just per un municipi com Vilafranca i s’ha d’incrementar. Amb el que s’estan gastant en hores extres es podrien haver contractat entre cinc i sis policies més tot l’any i ara parlaríem d’un increment de deu policies, una xifra que es començaria a notar al carrer amb una presència d’agents que donaria més confiança a la gent perquè els faria més visibles. Però el que encara ens preocupa més és que els indicis ens fan pensar que el 2005 encara pot ser pitjor si no s’hi posa remei”.
Un mínim de 72.000 euros
Regull ha destacat que aquests càlculs estimatius s’han fet sense “tenir en compte les hores que els policies perden anant obligatòriament a judicis per qüestions de feina lògicament”. La quantitat, segons una estimació que CiU diu haver fet a la baixa i descomptant les hores de jutjats, sumaria prop de 72.000 euros. El càlcul s’ha fet partint d’una retribució mitjana del 75% d’increment de l’hora extra respecte l’hora ordinària “tot i que el cost de vegades pot arribar a ser un 125% més que l’hora ordinària”. Les dades aportades per CiU, fruit d’un intens seguiment segons va explicar el regidor Josep Maria Figueres, dibuixen un escenari en què l’increment del nombre d’hores extres és galopant. L’any 2003 se’n van facturar prop de 8.000, de les quals més de 3.000 corresponien a la policia local. Fins l’octubre de 2004, CiU ha dit no disposar de més dades, les hores extres de la policia local s’han incrementat un 100%, i han passat a sumar més de 6.000 hores extres. La resta, corresponen bàsicament a l’àrea d’Esports, que suma 2.400 hores extres i la de Via Pública que en suma 1.700. Josep Maria Figueres, regidor del grup municipal de CiU, ha lamentat “l’increment sense control de les hores extres que es fa a l’Ajuntament. No entenc com un govern que es diu d’esquerres i progressista potencia les hores extres i no aposta per reduir-les. No veiem cap mena d’esforç en aquest sentit. Van a la solució fàcil i llaminera, fer hores extres com a recurs sistemàtic quan el que han de fer és adequar la plantilla a les necessitats. És clar que hi ha falta de planificació”.
Compromís del Govern
Fran Martín, president de la Junta de Personal, ha admès l’existència d’un volum d’hores extres superior al de l’any passat. Segons ha explicat Martín “hem acceptat fer les hores extres des de la policia perquè hi ha un compromís d’incrementar el nombre d’agents. Actualment és de 54 persones reals i el compromís de l’Ajuntament és d’arribar a final de legislatura amb una plantilla de policia de 63 persones”. Martín ha manifestat la preferència per disposar d’agents i no fer hores extres: “aquestes hores no són les que volem fer. Però ens creiem el Govern municipal quan diu que convocarà cinc places i serà en dos anys. Però mentre no s’incorporin al servei, mentre estiguin a l’escola de policia formant-se, s’han de cobrir les vacants i això és el que ens hem compromès a fer” a través de les hores extres. Martín ha assegurat que “ara sempre hi ha en servei un mínim de cinc persones o això és el que intentem”. Martín ha dit que en el passat s’havien donat caps de setmana en què només hi havia tres policies de servei i “ara procurem que sempre n’hi hagi almenys cinc patrulles de servei permanent. Ara sempre n’hi ha una de lliure per fer qualsevol servei”. Manel Almansa, president del Comitè d’Empresa de l’Ajuntament, que representa els treballador de l’Ajuntament en règim laboral, ha declinat per ara fer cap valoració sobre les dades aportades pel grup municipal de CiU. Tot i això, ha destacat que el criteri del Comitè “és reduir al màxim les hores extres”. També ha al•ludit al debat sobre la proporcionalitat de la plantilla de personal “per al Govern és suficient. N’haurem de parlar. Però no vull entrar precipitadament a valorar les dades que s’han donat a conèixer”.
El conveni
El conveni signat entre els treballadors i l’Ajuntament, amb voluntat d’aplicació també al personal laboral, és clar en aquest aspecte. Es consideren hores extraordinàries “les que es porten a terme excepcionalment, amb l’encàrrec previ, adient i per escrit, si així es sol•licita”. I explicita que aquestes hores extraordinàries “han de tendir a desaparèixer”. El barem que s’aplica en un dia feiner és d’un 75% sobre el preu de l’hora ordinària. Si l’horari és nocturn el preu és un 100% superior. I si es tracta d’horari festiu i nocturn a la vegada el preu és d’un 125%. A part d’altres complements previstos que poden incrementar el preu de l’hora extraordinària. Així mateix l’Estatut dels Treballadors preveu un màxim anual de 80 hores per persona “un límits que en molts casos s’ha superat a bastament” segons les dades de CiU.
L'equip de govern respon a la denuncia de CIU amb atacs contra el grup municipal convergent
Ramon Xena va presidir en qualitat d’alcalde accidental una roda de premsa del govern municipal de rèplica a les manifestacions fetes per CiU sobre l’acumulació d’hores extres de la plantilla municipal. El govern rebaixa a 3.400 les hores extres fetes per la Policia Local (CiU manté que n’han fet més de 6.000) sense concretar el nombre absolut d’hores extres fetes pels treballadors municipals que van situar a la baixa. Xena, tot i manifestar la voluntat de prendre “mides correctores” per reduir el nombre d’hores extres, va assegurar, no obstant, que “si garantir la seguretat dels vilafranquins vol dir hores extres, hi haurà hores extres”.
El govern municipal va desqualificar contundentment les xifres aportades per CiU i el tipus d’oposició “mediàtica” que practicaria, segons l’equip de govern, el grup que lidera Pere Regull. Xena, coordinador del govern, va mostrar una sol•licitud de CiU registrada aquest dimecres a l’Ajuntament en què es demanava informació sobre les hores extres i el seu cost. Una petició que va servir a Xena per qüestionar insistentment la veracitat i el rigor de les dades donades a conèixer perquè si “avui demanen les dades” seria que les ofertes en la roda de premsa no s’ajustarien a la realitat, una posició que tots els membres del govern van coincidir a defensar enèrgicament, encara que sense concretar el nombre real d’hores extres que s’haurien fet a l’Ajuntament i que CiU ha xifrat en 10.000 però que van insinuar que no s’hi arribaria. Xena va reclamar una “oposició constructiva” a CiU. El coordinador de govern, no obstant, no va fer cap referència a cap conveni municipal que es refereix a les hores extraordinàries com un recurs a fer desaparèixer i que subratlla clarament que s’estableix “com a criteri preferent la compensació i, en segon lloc, la retribució”. Patro Recober, coordinador de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Promoció, es va esplaiar en aquest apartat. Per a Recober, el paper de CiU a l’oposió és el d’una “política basada en la roda de premsa”. I va denunciar “el tarannà” del grup municipal convergent durant “aquesta legislatura”, una qüestió en què va posar especial èmfasi i que va contraposar a l’activitat municipal de CiU en anteriors legislatures també a l’oposició però amb una actitud més conciliadora i amb propostes constructives, d’acord amb la valoració feta pel regidor d’ICV al si del Grup Municipal Socialista.
Cost d’un agent de policia
El que sí va fer Xavier Lecegui, regidor de Seguretat Ciutadana, és afirmar que la Policia Local havia fet 3.400 hores extres el 2004 i no les més de 6.000 que manté CiU. Lecegui no es va voler pronunciar, de moment, sobre els 72.000 euros en què CiU havia calculat el cost a la baixa de les hores extres fetes pels agents de policia. Però, en canvi, va restar credibilitat als càlculs fets per CiU, que assegurava que amb aquests diners s’haurien pogut contractar entre cinc i sis policies: “Un policia li costa a l’Ajuntament 26.000 euros anuals”, fet que rebaixaria a tres nous policies els que s’haurien pogut contractar amb els 72.000 euros invertits en hores extres i no cinc o sis com manté CiU. El regidor de Seguretat Ciutadana va destacar que l’Ajuntament havia contractat aquest any deu nous policies i un inspector, en funcions de cap de la Policia, el que situaria la xifra de la plantilla de la Policia en 58 persones, “superant els 50 que ens havíem marcat al principi d’any”. No obstant, el president de la Junta de Personal, Fran Martín, ha assegurat aquesta mateixa setmana que el nombre real de policies és de 54.
Hores extres inevitables
Lecegui va ressaltar l’existència d’un Consell de Participació municipal des del qual es podrien fer aportacions i va expressar el convenciment que les hores extres “eren inevitables”. Va citar com a exemple les baixes sobtades a la plantilla, les assistències a judicis o el temps que els policies es troben en fase de formació a l’Escola de Policia de Mollet. En aquest sentit, també es va referir a diferents episodis d’incivisme registrats al llarg de l’any als quals es va haver de donar resposta amb un operatiu extraordinari que hauria forçat a recórrer a les hores extres dels agents. Lecegui va recordar, a més, que els agents de policia només es poden substituir per agents de policia i que això condiciona la possibilitat de trobar cap altra sortida per cobrir les baixes o evitar les hores extraordinàries. Joan Pareta, regidor de Gover-nació, va insistir també a qüestionar obertament “aquesta manera de fer mullader” del grup municipal de CiU. I va assegurar estar sorprès perquè “el senyor Regull convoqui una roda de premsa i no comenti res el dia del pressupost”.
www.el3devuit.com