Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Les parelles homosexuals ja poden adoptar a Catalunya

La llei pretén protegir els drets dels menors i eliminar la discriminació de gais i lesbianes.

El Parlament de Catalunya va donar ahir llum verd a l'adopció i acollida per part de parelles homosexuals en aprovar, amb els vots del tripartit i de 18 diputats de CDC, el projecte de llei que pretén «protegir els drets dels infants» i «eliminar una discriminació per raó d'orientació sexual» patida, fins ara, per gais i lesbianes, segons el conseller de Justícia, Josep Maria Vallès. El PP, 13 diputats d'Unió i 9 de CDC van votar en contra de la modificació del Codi de Família, de la llei d'unions estables de parella i el Codi de Successions. Cinc diputats convergents es van abstenir. Entitats del col•lectiu gai-lèsbic, presents a l'hemicicle, van aplaudir la nova llei, i membres del Pacte per la Vida i la Dignitat van protestar fora del recinte.

Adequar la llei a una realitat social i a les noves formes de família. Això és el que, segons Vallès, ha fet el tripartit amb una llei que garanteix la igualtat de drets entre les parelles estables heterosexuals i homosexuals, alhora que amplia la protecció legal i social dels menors que ja conviuen amb persones del mateix sexe i dels que seran adoptats i acollits a partir d'ara. De fet, amb la llei es reconeix l'existència de famílies de gais i lesbianes que ja tenen fills biològics o adoptats -gràcies als afillaments monoparentals- i regula la tutela del menor, garanteix la successió dels béns i assegura els drets i deures dels dos cònjuges. A través d'una esmena del govern també es defineix l'ordre dels cognoms: s'haurà d'acordar entre la parella o deixar que decideixi un jutge de primera instància si no hi ha quòrum.

El conseller Vallès va deixar clar que el certificat d'idoneïtat, emès pel Departament de Benestar i Família, serà l'element clau perquè, finalment, les parelles «estables» tinguin dret a adoptar. A més, la llei corregirà una disfunció: fins ara només s'avaluava un dels cònjuges en els afillaments encoberts. La consellera de Benestar, Anna Simó, no va voler datar l'entrada en vigor de les modificacions, tot i que va afirmar que el departament ja ha elaborat els canvis en el reglament i que, per tant, les adopcions seran possibles vint dies després que es publiqui el text legal al DOGC. Tampoc va gosar donar una xifra de possibles afillaments i acolliments, malgrat que va dir que serà als jutjats on es notarà la llei perquè les famílies que ja existeixen regularan les seves situacions.

El PP i Unió, en contra

El diputat del PP Daniel Sirera va defensar ahir una esmena a la totalitat -que també tenia el suport d'Unió- argumentant que s'ha elaborat «sense diàleg social», obviant 3.000 al•legacions i escoltant només «la reivindicació simbòlica del col•lectiu de gais i lesbianes». Sirera va alertar de la influència de l'adopció homosexual en els processos internacionals, fent referència a «països exportadors», imatge que ha criticat la diputada d'ERC Carme Porta, que també va defensar la política social del tripartit. Ramon Espadaler, d'Unió, va defensar que el seu partit «no és homòfob», tot i definir que la família d'acollida ha d'estar formada per una mare i un pare. El diputat del PSC Juan Manuel Jaime va destacar que la llei «és un pas cap a a la igualtat de les persones» i va rebatre el PP en dir que en cap de les tres comunitats on ja es reconeix el dret dels homosexuals a adoptar hi ha hagut problemes amb els processos internacionals

Artur Mas, «no»; Felip Puig, «sí»

El dret de les parelles homosexuals a adoptar i acollir va aconseguir ahir dividir CiU, la federació formada per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Els 13 diputats d'Unió van votar en contra del projecte de llei, mentre que CDC va donar llibertat de vot als seus membres en considerar que es tracta d'un tema que afecta «la consciència de cadascú». El secretari general del partit, Artur Mas, va optar pel no, mentre la majoria de diputats convergents -un 56%- van donar suport a la llei. El fill de l'expresident Oriol Pujol i l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder, van seguir els passos de Mas. En canvi, el vicesecretari general de CDC i portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, va votar a favor de la llei. També ho van fer l'exconsellera d'Educació Carme-Laura Gil, el president de les joventuts convergents, Albert Batalla, i els diputats Josep Rull, Jaume Camps, Esteve Orriols, Francesc Sancho, Josep Lluís Clèries i Josep Micaló.La divisió no solament es va fer palesa en les votacions, sinó en les intervencions dels diputats de CiU. De fet, Ramon Espadaler va defensar en el primer torn de paraula la posició d'Unió -que va presentar una esmena a la totalitat que no va obtenir el vistiplau de la mesa del Parlament-, i el convergent Jaume Camps va intervenir per argumentar les esmenes a l'articulat presentades per la federació. Cap de les propostes de CiU van obtenir els vots necessaris per incloure-les en el text legal, mentre que l'única esmena presentada pel tripartit -PSC-ERC-ICV-, defensada pel diputat Juan Manuel Jaime, va obtenir suport majoritari

www.elpunt.com