Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

MOCIONS DE LA CUP AL PLE DEL 28 DE FEBRER DE 2012

El Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular presentarà quatre mocions al Ple de l’Ajuntament de Vilafranca que se celebrarà el proper 28 de febrer de 2012. El contingut de les mocions és el següent:

Moció per la retirada de la reforma laboral
El 10 de febrer, el govern del PP, a través d'un Reial Decret, d'aplicació a partir del 13 de febrer de 2012, va aprovar un seguit de mesures que afavoreixen els interessos de l'empresari i les necessitats del mercat, enlloc de la defensa dels drets i les condicions de treball dels treballadors i les treballadores. De fet, plantegen la supressió i eliminació d’alguns dels seus drets. No volem aquesta reforma ni totes les altres que s'han fet, ja que pensem que s'han de respectar els drets de les treballadores.

La CUP proposa al Ple de l'Ajuntament de Vilafranca l’aprovació dels següents acords:

1. Demanar al Govern espanyol la retirada d'aquesta reforma laboral.

2. Fer arribar aquest acord al Ministerio de Empleo y Seguridad Social del govern espanyol.

Moció per la revisió de les tarifes del transport públic
Davant l'augment de les tarifes dels bitllets de metro i bus per part del consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i de la Junta de Govern Local, la CUP demana l’adopció dels següents acords:

1. Exigir als organismes competents la revisió de les tarifes del transport públic, adequant-les als increments de l’IPC, també per les tarifes del servei de bus de Vilafranca.

2. Exigir que els reequilibris pressupostaris necessaris, tampoc es carreguin sobre els treballadors/es d’aquestes empreses de transport públic i que l’estalvi s’apliqui en primer lloc en reduir els costos de la direcció i publicitat d’aquestes empreses.

3. Que els organismes competents es comprometin a buscar les fórmules necessàries per aplicar descomptes per a fomentar l’ús del transport públic enfront del transport privat.

4. Que els organismes competents es comprometin a buscar les fórmules necessàries per aplicar descomptes per a les persones amb economies més perjudicades.

5. Traslladar aquestes demandes als organismes competents: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), a l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà- AMTU i a l’ADIF.

Moció per a la creació d’un magatzem municipal de mobles de segona mà i un servei de desballestament
Moltes famílies i persones que són allotjades pels serveis socials als habitatges municipals es troben que no poden moblar aquests per manca d’ingressos. En canvi, d’altres llencen els seus mobles, molts en bon estat i d’altres que l’únic que requereixen és una rehabilitació. D’altra banda, aquests mobles que es recullen els dimecres a través del servei de recollida no se’ls hi fa cap tractament ni es valora el seu possible reaprofitament. Per tot això, la CUP demana:

1. La creació d'un magatzem municipal on es classifiquin tots els mobles que es recullen els dimecres al vespre, classificar els que puguin tenir un segon ús i desballestar els que pel seu estat no puguin ser recuperats.

2. Realitzar plans d'ocupació des de l’Ajuntament de Vilafranca per a la restauració de mobles que sigui tutelat per un/una professional de la rehabilitació i tractament de mobles o altres.

3. Que un cop entri en funcionament aquest servei, els i les usuàries dels habitatges municipals o de serveis socials tinguin l'opció de sol·licitar mobiliari del magatzem sempre que la seva situació econòmica així ho requereixi.

4. Que aquest magatzem sigui també un punt de recollida de mobles vells en comptes de la deixalleria que és de gestió de la mancomunitat.

5. Que del material reciclat i rehabilitat d'aquest magatzem municipal també en puguin fer ús les entitats, escoles, etc, sempre i quan el volum de mobles i la demanda així ho permeti.

Moció de rebuig per a l’augment de l’IBI i per a la bonificació progressiva d’aquest impost
L’increment de l’IBI del 10% que va aprovar el Consell de Ministres el 30 de desembre de 2011 significa una nova despesa per les llars del municipi de Vilafranca, al qual cal sumar-hi l’increment del 3% ja previst en les ordenances fiscals de 2012. Ara, amb la correcció imposada pel govern estatal, la taxa de l’IBI a Vilafranca s'encarirà fins a un 13%. El caràcter unilateral de la mesura imposada pel govern del PP dificulta als municipis la capacitat de modular l'impost en un moment de crisi com l’actual. La seva càrrega incideix majoritàriament sobre moltes famílies i persones que estan passant greus dificultats econòmiques. Per tot això, la CUP demana que s’adoptin els següents acords:

1. Manifestar el nostre rebuig a la pujada unilateral de l’IBI aprovada en el Reial Decret del 30 de desembre per part del Govern de l’Estat espanyol.

2. Establir un sistema de subvencions (a través de serveis socials) sobre l’IBI
segons els següents criteris:
- Nivell de les rendes familiars (sistema progressiu).
- Membres de la llar en situació d’atur.
- Aplicació de la màxima bonificació per les persones en procés d’embargament o de desnonament.

Tal i com han afirmat els regidors de la CUP, Llorenç Casanova i Xavier Navarro: “les mocions que portem a debat en aquest ple tenen un objectiu molt concret: garantir els drets de la població de Vilafranca, evitant formes d’exclusió econòmica”. D’aquesta manera des de la CUP es vol lluitar contra els efectes de la crisi econòmica, generant iniciatives que garanteixen uns drets mínims de la població i manifestar el rebuig a una reforma laboral totalment regressiva pels drets de les treballadores i treballadors dels Països Catalans.