OPINIÓ: Democràcia, sí, però quin model?
Aquesta pràctica, que no només deu ser habitual a Vilafranca sinó que deu ser compartida a molts municipis del país, és una més d’aquelles coses que ens fa reflexionar sobre si l’alcalde i el ple representa al poble o només representa al partit i als seus interessos. Lluny d’apropar les coses quotidianes al ciutadà i al conjunt de la població, aquestes pràctiques que poden ser legals, però permeteu-me que afirmi que no són ètiques, fa que moltes persones es qüestionin contínuament si aquest model és el que volen; i aquest neguit queda reflectit en la baixa participació dels ciutadans i ciutadanes a les eleccions.
Des de la CUP -i jo en sóc defensor acèrrim-, creiem que per a què el ple sigui l’expressió de la sobirania popular, el poble ha de parlar. I ara per ara, ni parla el poble ni parlen tots els partits polítics que els poden representar. Altres opcions que no passin pel respecte i submissió del poder polític al poble, són a parer meu, profundament antidemocràtiques i no fan més que avergonyir als ciutadans de la seva classe política i dels partits.
Ara, a poc més de dos mesos de les properes eleccions municipals, més que canviar d’ajuntament ens hem de començar a plantejar si no val més la pena canviar de model i treballar tots/es plegats/des per a conquerir la sobirania del poble i que aquesta sigui expressada per fi mitjançant els plens.
Xavier Navarra i Domènec
Alcaldable de la CUP de Vilafranca del Penedès