Resum del ple de juny
29/06/2009
Aquest ple es preveia llarg i tens. S'hi presentaven els pressupostos municipals, un polèmic càrrec de confiança, el nou model de gestió de l'Escola de Municipal de Música M. Dolors Calvet i quatre mocions, una de les quals presentada per urgència.
Finalment, però, l’equip de govern va decidir retirar els pressupostos del ple per falta de suports. Un dels principals motius que s'argumentava per tal d’explicar la falta de suports obtinguda era que aquests pressupostos s’havien fet massa ràpid i s'havien consensuat poc entre els diferents grups. També es va retirar de l'ordre del dia el punt polèmic de la creació d'una nova plaça de personal eventual, un càrrec de confiança.
Finalment, però, l’equip de govern va decidir retirar els pressupostos del ple per falta de suports. Un dels principals motius que s'argumentava per tal d’explicar la falta de suports obtinguda era que aquests pressupostos s’havien fet massa ràpid i s'havien consensuat poc entre els diferents grups. També es va retirar de l'ordre del dia el punt polèmic de la creació d'una nova plaça de personal eventual, un càrrec de confiança.
Primerament es van aprovar per unanimitat els primer punts, entre els quals hi havia els comptes anuals de la Societat Municipal d'Habitatge.
Seguidament es va portar a aprovació els nous estatuts de l'Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet. En aquest punt, ERC va voler presentar esmenes, encara que prèviament s'havia tingut molt poc temps per debatre-les i, finalment van ser retirades. Per aquest motiu es van aprovar els estatuts tal com estaven amb els vots favorables de PSC, CIU, CUP i ERC, l'abstenció d’ICV i el vot en contra del PP (no creuen en la gestió pública de l'escola i prefereixen una gestió privada). D'aquesta manera els estatuts entren en període d'al·legacions i els diferents grups podran fer les al•legacions que creguin oportunes.
Tot seguit es va acceptar per unanimitat els nous representants de l'Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació i els diferents representants de l'Ajuntament en els consells escolars dels diferents centres educatius de la vila.
A continuació, es va passar a debatre les diferents mocions presentades al ple. La primera presentada pel grup d'ERC, en la qual es demanava suport a la nova llei de consultes pendent d'aprovació al Parlament de Catalunya. La moció va ser aprovada amb tots els vots a favor menys el del PP, que hi va votar en contra. Tot i el vot favorable de la CUP, el regidor Xavi Navarro va argumentar que la moció estava fora de lloc, ja que són els mateixos partits que aproven la moció els qui han de portar al Parlament la llei de consultes i aprovar-la.
La següent moció, presentada pel PSC, demanava la construcció d'una nova aula a la Llar d'Infants Lola Anglada de cara al proper curs. En aquest punt, molts grups van reclamar la retirada de la moció ja que era evident que aquesta iniciativa no es podria dur a terme en el temps que quedava per iniciar el nou curs, i que aquest projecte hauria d'entrar als pressupostos amb una partida assignada. Fins i tot es va argumentar que el PSC presentava aquesta moció conscient que no es podria dur a terme i que només ho feia per crear distorsió. Finalment el PSC va haver de retirar la moció.
L'última moció de l'ordre del dia presentada també pel PSC demanava la reprovació de l'equip de govern per un assumpte de possibles incompatibilitats de la regidora Maria Josep Tuyà, que va estar un mes cobrant de dues administracions. En aquest punt, tots els grups van criticar l'actuació de l'equip de govern i també van destacar que la regidora retornés els diners a l'Ajuntament. També es va recriminar l'actitud del PSC en aquest tema, ja que van utilitzar aquesta qüestió com a arma política. Al final, el propi equip de govern es va reprovar ell mateix i es va aprovar la moció amb els vots favorables de PSC, CIU i CUP, i les abstencions de PP, ERC i ICV.
Finalment, la CUP va presentar una moció d'urgència en defensa dels indígenes peruans. Recentment s'ha intensificat el conflicte entre els drets dels indígenes i els interessos de les multinacionals sobre els recursos de la zona. En la moció es demanava la condemna dels fets, que l'Ajuntament subscrivís el "Manifest de Bagua" i que es demanés formalment la derogació de les lleis que permeten l'extracció dels recursos de la zona. La moció es va aprovar per unanimitat.