Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Resum del Ple del 28 de setembre: S'aprova inicialment el Pla Local d'Habitatge

El Ple celebrat el dimarts passat 28 de setembre va estar marcat per la convocatòria de Vaga general del dimecres 29 de setembre. Abans d'iniciar-se el Ple un grup de persones van fer una cassolada davant de l'Ajuntament com a protesta per les retallades socials i nacionals. Posteriorment els manifestants van entrar al plenari per entregar als regidors i a les persones assistents un manifest de suport a la vaga. Així mateix es va presentar una moció de suport a la Vaga general per part dels grups municipals de la CUP, ERC i ICV.
 
El Ple es va iniciar amb dos dictàmens de caire administratiu seguit de l'aprovació inicial del Pla Local d'Habitatge. Des de la CUP hem reclamat durant molt temps aquest pla i finalment és una realitat. En aquest es constata que a Vilafranca hi ha un excedent d'uns 3000 habitatges nous més els de segona mà i un dèficit d'habitatge de protecció i de lloguer. Aquest diagnostic és el que hem denunciat sempre des de la CUP. En aquest sentit es evident que els recents creixements urbanístics fruit del boom immobiliari no ha contribuït a garantir l'accés a l'habitatge sinó més aviat al contrari. D'altra banda el pla preveu unes necessitats d'habitatge pels  propers 6 anys de 1500 habitatges dels quals 500 haurien de ser de protecció oficial. Segons el pla d'habitatge aquesta futura demanda es pot cobrir de diferents maneres. Des de la CUP creiem que cal apostar per la rehabilitació i la conversió de l'estoc d'habitatge sobrant que tenim, en habitatge de protecció i/o de lloguer, però en cap cas més creixements urbanístics en nous barris que el que farien és agreujar encara més aquest problema. D'aquesta manera es podrien cobrir les necessitats d'habitatge previstes pels propers anys.
Finalment el Pla d'Habitatge vas ser aprovat amb els vots favorables de CIU i PP, les abstencions de CUP (que vam anunciar que hi presentaríem al·legacions) i ERC. PSC i ICV hi van votar en contra.

A continuació es va passar a debatre les diferents mocions presentades al Ple, cinc en total.
La primera d'elles en suport a la vaga general presentada conjuntament per CUP, ERC i ICV en que es demanava el suport de l'Ajuntament a la vaga general i denunciar les retallades laborals i nacionals que s'estan fent des del govern espanyol. La moció va ser aprovada amb els vots favorables dels tres grups que la presentaven més els de 3 regidors del PSC que es van desmarcar del posicionament del seu grup municipal que es va abstenir, juntament amb CIU, perquè no estan d'acord amb els motius de la vaga. El PP hi va votar en contra.

La segona moció presentada per la CUP, en relació al retorn dels diners avançats per l'estat de la previsió de recaptació d'impostos. Degut a la crisi no s'han complert les previsions i l'estat reclama el retorn de part dels diners. Aquest fet deixa els ajuntament en una situació econòmica encara més difícil que l'actual. Per aquest motiu des de la CUP reclamàvem el no retorn d'aquest diners demanant una insubmissió fiscal. Aquest aspecte va ser esmenat per demanar la condonació del deute, ja que l'estat per recuperar els diners el que farà és descomptar el deute de les properes aportacions que faci al municipi. Finalment la moció va ser aprovada per unanimitat amb l'esmena incorporada.

La tercera moció també presentada per la CUP, denunciava l'origen de la festa del 12 d'octubre, instaurada pel regim franquista i que exalta una suposada unitat nacional, basada en la mort, el robatori destrucció social, cultural i econòmica de molts pobles originaris d'Amèrica, però també d'Àfrica i Àsia.  La moció reclamava la eliminació d'aquesta festivitat del calendari, i també la capacitat de realitzar un calendari festiu català des de la Generalitat. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra del sector espanyolista PSC i PP. Bona part dels regidors de CIU es van abstenir tot i que quatre dels seus regidors/es juntament amb els de CUP, ERC i ICV hi van votar favorablement.

Seguidament es va passar a debatre una moció presentada pel PP en que es demanava prioritzar l'aplicació de la policia de barri i també convocar el Consell de Participació Ciutadana de la Policia Comunitària. En aquest punt tots els grups municipals van denunciar que que l'equip de govern encara no havia entregat els grups municipals les memòries de la policia dels anys 2008 i 2009. La moció va ser aprovada per unanimitat.

Finalment el PP va presentar una última moció denunciant un suposat acte d'homenatge a Laura Riera, també suposadament col·laboradora d'ETA, en el marc de la Festa Major Popular. Des dels col·lectius organitzadors de la FMP, ja es va respondre que durant els actes no es va fer cap tipus homenatge a Laura Riera. Tot i així la resta de grups van voler denunciar un fet inexistent aprovant la moció amb els vots favorables de tots els grups, a excepció de ERC que es va abstenir i la CUP que hi va votar en contra.