Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Resum del Ple del mes de maig

Les mesures del govern espanyol del PSOE comencen a passar factura als ajuntaments.

El passat dimarts 25 de maig es va celebrar un nou ple municipal a l’Ajuntament de Vilafranca. En aquest Ple hi havia 10 punts en l'ordre del dia. El començament del Ple va vindre marcat pel Ple extraordinari convocat el dia anterior perquè un decret llei del govern de l’Estat espanyol, que havia d'entrar en vigor el mateix dia 25 de maig, prohibia als ajuntaments fer operacions de crèdit a llarg termini. Per aquest motiu es va convocar un Ple a corre-cuita per poder resoldre una operació de crèdit ja prevista en l’ordre del dia del ple de l’endemà.
Finalment, aquest decret llei ha estat modificat i no entrarà en vigor fins a gener de 2011, una mostra més de la improvisació i desorientació de l'actual govern espanyol, la qual cosa va ser criticada per totes les forces polítiques sense excepció. Per aquest motiu, en el segon punt de l'ordre del dia, que va ser retirat,  els grups municipals es van limitar a comentar els esdeveniments ocorreguts en els darrers dies i la situació de crisi actual.
El primer punt de l'ordre del dia, referent a l'aparcament de l'Espirall, també va ser retirat del plenari per l'equip de govern municipal.

Tot seguit es van passar a debatre els següents dictàmens i mocions presentades en aquest Ple, entre les quals una moció per via d'urgència.

La primera d'elles era una moció presentada per alcaldia a petició dels sindicats UGT i CCOO en què es denunciava l'eliminació de les escoles taller, cases d'ofici i tallers d'ocupació per part de la Conselleria de Treball (PSC) de la Generalitat de Catalunya. També es demanava que l'ajuntament reclamés al Departament de Treball i al SOC que reconsideressin aquesta decisió i facilitar la continuïtat o reubicació del personal afectat per aquesta retallada. En aquest últim punt l'equip de govern va intentar esmenar-lo afegint que la reubicació de personal es faria si era possible L'esmena va ser rebutjada amb els vots de PSC, CUP, PP i ICV a l'entendre que és una qüestió de voluntat política voler fer-ho o no. Finalment, la moció va ser aprovada per unanimitat tal com s'havia presentat.

La segona moció presentada pel PSC es demanava fer un seguit d'estudis per la modificació del planejament urbanístic de les condicions i limitacions d'usos comercials en zones industrials, i en el centre de la vila. En definitiva estudiar una major liberalització dels usos comercials tant dins com fora la vila. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de PSC, CIU, ERC, ICV i PP. La CUP hi va votar en contra ja amb aquestes propostes l'ajuntament perd la capacitat de modelar el desenvolupament comercial a la vila.

La tercera moció també presentada pel PSC aquesta amb un to marcadament populista i paternalista, demanava impulsar des de l'ajuntament una xarxa de recollida d'aliments per després poder ser gestionat per la Creu Roja o Càrites en un banc d'aliment per famílies amb greus dificultats econòmiques. Des de la CUP es va demanar que les accions de l'Ajuntament vagin més enllà en el sentit de buscar solucions a les causes d'aquesta crisi. La moció va ser aprovada per unanimitat.

La quarta moció en l'ordre del dia i tercera presentada pel PSC, es demanava crear una taula de seguiment dels pressupostos. El motiu és que creuen que l'equip de govern no informa de manera suficient de les accions desenvolupades aprovades en els pressupostos. La resta de grups municipals van coincidir en aquesta crítica en la falta d'informació del que es fa o es deixa de fer. L'equip de govern va reconèixer aquestes dificultats de comunicació. Finalment la moció va ser aprovada per unanimitat.

La cinquena moció va ser presentada per la CUP, la qual tractava sobre la falta de comunicació i participació en l'aplicació de la Llei de Barris a l'Espirall. En la moció es demanava  la creació d'una comissió que conjuntés les dues comissions ja existents i l'Associació de veïns/es del barri, ja que actualment hi ha molta dispersió de la informació i tant les diferents comissions, com l'Associació de veïns/es com els mateixos veïns/es de l'Espirall, es queixen de la falta d'informació. En aquest sentit tots els grups municipals van reconèixer aquestes dificultats d'informació sobre l'aplicació de la Llei de barris, tot i discrepar en la necessitat de crear una altra comissió. Des de la CUP es va insistir en què la comunicació actual no funciona i que cal posar en comú amb comissions i veïns/es totes la informació. Finalment la moció va ser aprovada amb els vots de CIU, CUP, ICV i PP. El PSC i ERC es van abstenir.

La sisena i penúltima moció va ser presentada per ERC. Aquesta moció, promoguda i impulsada per la Plataforma per la Llengua es demanava que  l'ajuntament i tots els organismes que depenen de l'ajuntament, es comprometin a consumir preferentment productes etiquetats en català. La moció va ser aprovada amb els vots de PSC, CIU, CUP, ERC i ICV, i amb l'abstenció del PP. (Sorprenentment la moció ja havia estat presentada i aprovada l'any 2000, tal com va recordar el regidor Raimon Gusi.)

L'última moció en l'ordre del dia, i presentada pel PP, es demanava cobrir les set places vacants de la plantilla de la policia local.  La moció va ser rebutjada amb els vots contraris de CIU i CUP, l'abstenció d'ICV i els vots favorables de PSC, PP i ERC. L'aprovació d'aquesta moció hauria suposat una despesa de 300.000€ anuals, despesa que l'ajuntament no esta en disposició d'assumir actualment a més d'apostar per una policia militaritzada com a únic recurs per a treballar contra els furs que a causa de la crisi estan augmentant
Des de la CUP creiem que la solució per a rebaixar els furs no passa per augmentar la policia, sinó per evitar que alguns ciutadans puguin sobreviure gràcies als furs...

Abans de finalitzar el plenari, es va presentar una moció per la via d'urgència firmada pels grups de la CUP, PSC, ERC i ICV, en la qual es demanava la convocatòria, abans de finalitzar el curs escolar, de la Comissió d'Educació Municipal, davant dels dubtes generats per una carta de la regidora d’Educació enviada als directors/es dels centres educatius de Vilafranca. La moció va ser aprovada per unanimitat, amb el compromís de la regidora de convocar properament el Consell.