Resum del ple d'octubre
Una vegada més els diferents grups del consistori es van reunir en ple municipal passat 27 d’octubre. Aquest es va iniciar amb la presentació de l'informe anual de la Síndica de greuges. Es va fer una valoració positiva per part de tots els grups de la feina feta per la Síndica. També es va demanar des de CUP que el proper informe anual es pugui presentar en un ple extraordinari per poder valorar-lo millor.
Seguidament es van debatre les ordenances fiscals per al 2010. En aquest dictamen l’equip de govern havia recollit la gran majoria de les propostes que havien fet els diferents grups municipals. destacar la congelació dels impostos i les taxes municipals pel proper any 2010, entenent que un augment d’aquestes perjudicaria, en l’actual context de crisi econòmica, a les classes populars.
A continuació es va portar a aprovació una modificació del pressupost del 2009. Aquesta s'havia retirat en el ple anterior per falta de suport, però en aquesta ocasió es va aprovar tot i l'abstenció d’ICV, CUP, PSC i els vots a favor d’ERC, PP i CIU. La modificació de pressupost introduïa força canvis respecta a la presentada anteriorment. Per part de la CUP es va valorar positivament la dotació pressupostària per eliminar les barreres arquitectòniques i l’increment de pressupost en serveis socials; però també va criticar-ne la manca de recursos destinats a lluitar contra la crisi econòmica.
Un altre dels punts de l’ordre del dia era el referent al Casal de la gent gran de l'Espirall. L'Ajuntament pretén assumir la gestió del casal, que actualment és de propietat de Caixa Penedès. Aquest va ser un dels punts polèmics de la nit. La majoria de grups van lamentar l'abandonament part de Caixa Penedès de la seva obra social. Des de la CUP va argumentar que no es veia clar el conveni que s'havia acordat amb Caixa Penedès pel traspàs del servei. Després d'una discussió per a saber si realment hi havia voluntat de Caixa Penedès o no de tancar el casal, es va acabar retirant el dictamen per tal de millorar el conveni amb Caixa Penedès, quan va quedar clar que aquesta no el volia seguir mantenint.
Finalment es va passar a debatre les 2 mocions presentades en aquest ple.
La primera presentada per la CUP per a treballar en la supressió de les barreres arquitectòniques en els edificis públics i en els comerços de la vila, fent complir la normativa existent al respecte. Tot i les felicitacions rebudes per quasi tots els grups, alguns van demanar retirar la moció per al proper ple per tal de treballar-la millor. Des de la CUP creiem que no es pot endarrerir més , perquè la situació actual significa una marginació cap a la ciutadania. Cal començar a treballar com abans millor per a que les barreres arquitectòniques desapareixien de la nostra Vila. Des de l’equip de govern es van presentar diferents esmenes encaminades a diluir les propostes de la moció i a no assumir compromisos ni responsabilitats. Finalment i per aconseguir el compromís del govern i tots els grups municipal, vàrem acceptar les esmenes per tal d’aprovar la moció, amb la condició de començar a treballar durant el propers dies per posar fil a l’agulla en l’eliminació de les barreres arquitectòniques
Finalment es va presentar una moció per a la realització de la consulta popular per la independència presentada per la Comissió “Vilafranca Decideix”. En aquesta moció es demanava suport a l'Ajuntament per a celebrar una consulta amb la pregunta “Està d'acord que la Nació Catalana esdevingui un estat de dret independent, democràtic i social?”. En aquest punt hi va donar suport CIU, CUP, ERC i ICV. Com era d'esperar PP hi va votar en contra, i el paper més estrany va ser el del PSC que es va abstenir argumentant la defensa d’un model federal d’Estat. dir, en aquest sentit, que el PSC ha participat en la Comissió de “Vilafranca Decideix” votant el text de la consulta! Finalment, la moció va ser aprovada a l'espera de concretar la data de la consulta.