Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Sis joves detinguts i maltractats per la Guàrdia Civil de Vilafranca afronten penes de fins a set an

Els fets es remunten al juliol de l’any 2002 arran de la visita del ministre d’Agricultura Arias Cañete i la festa major dels Monjos.

Sis joves, tres vilafranquins, vinculats a l’esquerra independentista, i tres joves de Gelida, poden afrontar penes de fins a set anys de presó acusats de desobediència i atemptat a l’autoritat, segons va denunciar la CUP en roda de premsa. Malgrat que presentaven mostres evidents d’haver estat colpejats repetidament en diverses parts del seu cos, que diversos testimonis presencials ho corroboren, i que van denunciar haver estat objecte de “pallisses i tortures”, la Fiscalia sosté que van ser ells els agressors i els agents de la policia els agredits.

Els fets es remunten al 17 de juliol de 2002, quan l’aleshores ministre d’Agricultura del Govern espanyol, Arias Cañete, va visitar Vilafranca convidat per l’Acadèmia Tastavins. Endavant i l’Assemblea de Joves de Vilafranca va convocar una concentració de protesta, aprofitant l’estada del ministre a Vilafranca, davant la voluntat del Govern espanyol del Partit Popular d’impulsar el transvasament de l’Ebre. Els joves es van concentrar rere una pancarta a la plaça de la Vila, que va ser presa pels diferents cossos policials (policia municipal, guàrdia civil, agents de paisà dels mossos d’esquadra i el seguici de seguretat del ministre). Sobtadament van ser dissolts violentament amb una intervenció policial molt contundent, segons testimonis presencials, que va provocar escenes de pànic i una desbandada general.

Dos dies més tard, a la festa major dels Monjos, hi havia un concert amb la participació dels grups Obrint Pas, Betagarri, Inadaptats i La Carrau. Una desena de caps rapats, amb simbologia feixista, va irrompre aquell dia al concert i van increpar els assistents. Els fets van originar un connat de baralla, fet que va provocar la presència de la policia local dels Monjos, que es va interposar entre els caps rapats i la gent del concert. Però un dels joves feixistes va trencar el cordó policial i va apunyalar a l’estómac un magribí que assistia al concert. Aquesta circumstància va desencadenar vives protestes dels joves que assistien al concert, fet que va acabar en un enfrontament entre la policia i grups de joves que havien anat als Monjos per veure en directe l’actuació musical. Al lloc dels fets, en desencadenar-se els incidents, s’hi van desplaçar diverses dotacions de la guàrdia civil i dos joves independentistes van acabar detinguts (un d’ells menor d’edat i veí de Moja). Cap dels joves d’estètica feixista, i que havien apunyalat el noi magribí, no va ser detingut.

Els joves detinguts “van ser apallissats en el moment de la detenció i un cop dins el cotxe policial els van continuar colpejant i fins i tot els van llançar gasos lacrimògens fins a produir-los asfíxia”, després van ser traslladats en Patrols a la caserna de la guàrdia civil de Vilafranca, emmanillats. Allí asseguren que van ser objecte de constants cops, insults i d’un tracte vexatori. A les dependències policials, segons van denunciar al Cep, seu de la CUP on van oferir la roda de premsa acompanyats del regidor de l’esquerra independentista, Otger Amatller, van continuar “els cops, insults i amenaces”. Agents de la guàrdia civil els van recordar els incidents esdevinguts dos dies abans arran de la visita del ministre d’Agricultura, Arias Cañete, convidat per l’Acadèmia Tastavins.

'ELS VAN LLANÇAR A TERRA I ELS POLICIES ELS
APALLISSAREN A COPS DE PORRA I PUNTADES DE PEU'


Posteriorment, ja de matinada, diverses persones es van desplaçar a la caserna de la guàrdia civil per interessar-se per la situació dels joves detinguts. Aquests, segons es va denunciar a la seu de la CUP, “foren expulsats a cops de porra”. “Més tard”, d’acord amb el relat fet a la seu de la CUP , “van presentar-se a la caserna dos amics més dels detinguts i en aquesta ocasió van ser detinguts a cops de porra i a un d’ells el van llançar a terra i l’apallissaren brutalment amb cops de porra i puntades de peu. Un cop dins la caserna, continuaren els insults, els cops i les vexacions i foren obligats a estar drets i exposats contra la paret sense poder dormir en tota la nit”.

Posteriorment també van ser detinguts tres joves gelidencs en un control de la guàrdia civil quan tornaven del concert dels Monjos. Els gelidencs, a qui es va desvincular dels incidents als Monjos, segons es va explicar a la seu de la CUP, “van rebre insults de tota mena, però sobretot de caire xenòfob, ja que es van assabentar que un dels joves era d’origen xilè”. A resultes dels fets, tres joves vilafranquins van decidir interposar una denúncia contra els agents de la Guàrdia Civil i els policies municipals dels Monjos. L’organització Endavant va distribuir per tot Vilafranca centenars de cartells on es podia apreciar clarament les marques produïdes en els seus cossos pels cops de porra que van rebre dels agents policials.



Dimarts, després de la roda de premsa per denunciar els fets, es va fer una concentració a la plaça de la Vila amb una pancarta on es podia llegir “La Guàrdia Civil tortura. Prou impunitat policial”. Els joves van irrompre més tard al saló de plens, on es van poder escoltar xiulets adreçats al govern municipal de Vilafranca i alguns crits contra la guàrdia civil. Allí van desplegar la mateixa pancarta, fet que va provocar una interrupció momentània del ple, mentre l’alcalde Marcel Esteve demanava respecte a la democràcia. Al cap de cinc minuts van abandonar el ple municipal. Otger Amatller, regidor de la CUP, va intervenir aleshores per lamentar que s’hagués produït una protesta en aquelles circumstàncies però va posar èmfasi en recordar la gravetat dels fets.

www.el3devuit.com