Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Un grup de joves okupen l'antiga marbreria Calvet de Vilanova i la Geltrú

Can Marbre vol ser un projecte obert a la ciutat i una denúncia contra «l'especulació immobiliària».

Un grup d'esquàters van instal•lar-se ahir a l'antiga marbreria Calvet, una fàbrica en desús al costat de l'hospital de Vilanova que volen convertir en un centre social. La bandera esquàter va aparèixer penjada ahir a la tarda de les finestres de les antigues oficines, al mateix temps que es rebatejava l'edifici com a Can Marbre. Els joves volen que la fàbrica sigui un nou espai alternatiu on dur a terme activitats socials i han manifestat la voluntat d'obrir-se a tot Vilanova. Can Marbre es troba en un terrenys municipals on s'ha de construir pròximament un equipament per a la gent gran i les persones amb dependència.

Can Marbre ha nascut de l'assemblea d'esquàters de Vilanova, que denuncia en un comunicat que a la ciutat hi ha més de 550 cases buides i un important moviment d'especulació immobiliària que rebutgen. Els esquàters asseguren que han creat aquest centre social com a alternativa a l'oferta cultural i de lleure de Vilanova, amb el qual no se senten gens identificats, com ara les discoteques, «on no podem ni volem entrar». El projecte s'adreça als joves de Vilanova, però els responsables de Can Marbre insisteixen a defensar que el centre social tindrà les portes obertes a tothom per «entrar, discutir, crear, participar i aportar idees». Però sobretot per organitzar activitats que diuen «que no tenen cabuda als espais institucionals» i «donar la informació que no apareix als mitjans de comunicació de masses». Els esquàters de Can Marbre argumenten que «la mateixa ocupació d'un edifici abandonat és una crítica i una acció directa contra el model de ciutat i el model de vida que ens volen imposar».

L'antiga fàbrica ocupada fa molts mesos que no té cap tipus d'activitat, ja que el negoci de Marbres Calvet es va traslladar a un polígon industrial. Té un gran pati a l'aire lliure, que s'utilitzava per estacionar els camions al costat de la nau industrial i les oficines de l'empresa. Però els terrenys són ara de l'Ajuntament, que vol desenvolupar en aquesta illa un equipament per a persones amb dependència, que inclou des d'una residència per a gent gran fins a pisos socials adaptats. En un comunicat que anunciava ahir l'ocupació de Can Marbre, els joves lamentaven que se sent «criminalitzada» arran de l'incendi a l'antic teatre Apol•lo, al costat d'aquesta fàbrica en desús: «Darrerament hem estat víctimes de la criminalització del moviment esquàter de Vilanova a causa de l'incendi del Teatre Apol•lo; nosaltres no cremem cases ni teatres, nosaltres habilitem espais abandonats perquè tinguin un ús.»

En el mateix comunicat, els joves diuen que «denunciem més que ningú la pèrdua d'aquests edifici, ja que sempre hem criticat que hi ha espais abandonats, més enllà dels laments hipòcrites de l'Ajuntament ara que ja no s'hi pot fer res.

Can Cellerot: un dels referents.

El moviment esquàter tenia un referent a la comarca de l'Alt Penedès. Era Can Cellerot, un casal ocupat que es va haver d'enderrocar després de cinc anys d'activitat social i cultural con a conseqüència del pas del TGV pel municipi. Can Cellerot es va convertir en un referent de l'oci dels caps de setmana a Vilafranca i l'Alt Penedès, ja que concentrava la major part d'activitats adreçades als joves: des de tallers fins a teatre, concerts, xerrades. Però el casal també era un punt de trobada entre diferents entitats i col•lectius locals. Una de les primeres xerrades que es va organitzar al casal ocupat de Vilafranca va ser precisament en contra del TGV, que ja aleshores amenaçava l'edifici.L'enderroc del casal es va fer l'octubre del 2003 aprofitant un dimarts a la tarda en què no hi havia ningú a l'interior de l'edifici i sense que els esquàters o els veïns poguessin impedir-ho. El casal havia reconvertit una antiga fàbrica de làmines de cartró que va passar-se deu anys tancada i en desús, després de passar per diferents propietaris

www.elpunt.com