Candidatura d'Unitat Popular

Vilafranca del Penedès

Unió de Pagesos aconsegueix una històrica aturada de la verema i bloqueja les entrades a les tres gr

Forta controvèrsia per una acció anònima contra una vinya de l'empresa Freixenet.

Per bé que dilluns al vespre encara no se sabia si s’havia assolit l’objectiu final de l’aturada, que era forçar als elaboradors a posar un preu al vi base cava i el vi DO Penedès equiparable al preu del raïm blanc, els dirigents d’Unió de Pagesos es mostraven molt satisfets de l’amplíssim seguiment d’una aturada que no dubtaven a qualificar d’històrica. L’èxit d’aquesta jornada reivindicativa es va visualitzar sobretot als accessos a Codorniu, Segura Viudas i Torres, que van ser bloquejats pels tractors dels viticultors. Una desena llarga de tractors i una trentena de pagesos es van concentrar a les 8 del matí d’aquest dilluns a cadascuna de les entrades de les tres grans empreses del sector. Aquesta acció reivindicativa va durar un total de dotze hores, fins a les 8 del vespre, i es va desenvolupar sense incidents. Al llarg de tota la jornada no va arribar ni un sol tractor o camió amb raïm a Codorniu, Segura Viudas –l’empresa on té les premses el grup Freixenet- i Torres. Segons els dirigents d’Unió de Pagesos, aquesta paralització va ser general i va afectar també a la resta d’empreses del sector, incloses les cooperatives. L’aturada no es va limitar a l’Alt i Baix Penedès, sinó que va incidir també sobre altres comarques vitivinícoles, com ara l’Alt Camp i la Conca de Barberà.

Raventós i Torres

Per bé que les incidències van ser mínimes durant les dotze hores de protesta, a l’entrada de Codorniu, a Sant Sadurní, i de Torres, a Pacs, hi va haver converses a primera hora del matí entre els dirigents d’aquestes empreses i els viticultors d’Unió de Pagesos que bloquejaven els accessos a les instal•lacions. A Codorniu, Jaume Vernet, el director de les caves, i Anton Raventós, el gerent de producció, van demanar sense èxit que no s’impedís l’accés al recinte dels camions que anaven al Centre Logístic o dels proveïdors de qualsevol altra mercaderia. Davant la negativa dels viticultors a acceptar aquestes condicions, els dirigents de Codorniu van optar per acceptar la situació i resignar-se a paralitzar una part de la seva activitat. En declaracions al 3d8, Anton Raventós va lamentar no haver estar informat prèviament d’un bloqueig que ell creia que es limitaria a la verema. En canvi, tot i que els tractors impedien als autocars i a la resta de vehicles poder arribar a la zona d’aparcament, les visites a les caves dels turistes no es van haver d’interrompre. Respecte a les qüestions de fons de la protesta, Raventós va dir que els elaboradors han de reflexionar perquè s’ha de tenir al pagès en consideració. “No té sentit fixar només un preu del raïm, tenen raó quan demanen que s’estableixi també un preu del vi”. El gerent de producció va afegir que Codorniu té bona disposició a arribar a acords. “És possible que enguany el preu del vi pugi per la manca de raïm, però aquest tema s’ha de resoldre demostrant que hi ha una veritable voluntat per part de tots”. Raventós va explicar que és difícil poder donar garanties, però va reconèixer que s’ha deixat als viticultors de banda i ara s’estan pagant les conseqüències. Pel que fa a Torres, cal dir que el president de la companyia, Miquel-Agustí Torres, va sortir a la porta de la seva empresa acompanyat de dues persones –una de les quals sembla que era un advocat- i els va dir als viticultors que ell no tenia res a veure amb el tema del raïm i el vi blanc. La rèplica dels pagesos va ser que la situació del raïm negre no és gaire millor i que la seva empresa juga un paper important a les taules de negociació a l’hora d’introduir un gir a la política de les grans empreses. Així les coses, Torres es va brindar a fer de mediador a la reunió de l’endemà. “Ha vingut a fer el bon xicot i a rentar-se les mans de tot aquest conflicte”, va afirmar al 3d8 un dels viticultors presents a la conversa. En canvi, Miquel-Agustí Torres, que a les dotze del migdia va abandonar les instal•lacions, va dir que preferia no fer declaracions.

Sense precedents

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, que va ser al Penedès durant tota la jornada, en va fer una valoració molt positiva i va afirmar que no hi havia precedents de res similar al sector. “Això és històric i, per tant, esperem un gest per part de les empreses elaboradores”. Segons Caball, si els viticultors han donat suport a l’aturada és perquè estan realment preocupats per la seva continuïtat. “Esperem també que l’Administració no faci una lectura errònia d’aquesta jornada perquè, després de dos o tres anys seguits de pèrdues, si no hi ha una reacció molta gent no se’n sortirà”. Joan Caball va destacar la importància d’haver parlat la setmana anterior al 5 de setembre amb les diferents cooperatives per aconseguir el seu suport. “Era molt important fer entendre que s’havia de fer l’esforç de no collir per demostrar que la situació és prou greu i que tenim capacitat per donar-hi resposta”. El coordinador nacional d’Unió de Pagesos també va dir que, en cas de no haver-hi propostes per part dels elaboradors, caldrà pensar en altres accions. “Si hem estat capaços de parar un dia i la gent comença a entendre que hem d’anar tots a una, això ens dóna un marge de maniobra”. Caball també creu que la minsa collita d’aquest 2005 ha de facilitar les coses, sobretot si es té en compte que la qualitat és bona. D’altra banda, el cap visible d’Unió de Pagesos fa notar que la responsabilitat de Freixenet, en el cas del raïm i el vi blanc, és més gran que la resta d’empreses perquè és el principal comprador. “Qui compra el volum més gros evidentment té alguna cosa a dir, però el mateix podríem dir de Torres, en el cas del raïm negre”.

Destrossen 475 ceps d’una vinya de Freixenet prop de Lavern

Josep-Lluís Bonet considera que la destrossa de 475 ceps d’una vinya propietat de l’empresa cavista que ell presideix és un sabotatge fet amb “premeditació i traïdoria”. La vinya està ubicada prop de Lavern, al davant del polígon de Can Bas, i els ceps s’han tallat de tal manera que s’hi pot llegir la paraula “cacics”. D’altra banda, també s’han tallat de soca-rel una vintena de ceps d’una vinya de Josep Marrugat, un destacat dirigent d’Unió de Pagesos. Els fets han rebut la condemna unànime de tot el sector. La tala selectiva de ceps en la vinya que Freixenet té a prop de Lavern, no gaire lluny de la carretera que va de Vilafranca a Sant Sadurní, hauria tingut lloc la matinada de divendres passat, però no van transcendir fins aquest dimarts. Els fets, que no tenen precedents al Penedès, han estat denunciats per Freixenet a la guàrdia civil. Els seus autors van aprofitar la foscor de la nit per tallar 475 ceps de la varietat xarel•lo per la zona del tronc, possiblement amb una serra mecànica. El sabotatge es va fer amb tota la intenció perquè una vegada completada la destrossa es pot llegir des d’una posició elevada la paraula “cacics”. La vinya en qüestió va ser plantada fa aproximadament deu anys i es troba en plena producció, com ho prova el fet que s’havia de veremar la setmana que ve. En declaracions al 3d8, el president de Freixenet, Josep-Lluís Bonet, ha confirmat la denúncia per la matança de més de 400 ceps i ha assegurat que no tenen cap hipòtesi sobre l’autoria dels fets. Bonet sí que ha precisat que Freixenet no relaciona aquest sabotatge amb les dures negociacions que aquests dies estan mantenint els cavistes amb els viticultors. “Nosaltres estem parlant amb persones, i això és una altra cosa”, ha afirmat Josep-Lluís Bonet.

Els ceps de Marrugat

Coincidint en el temps amb els fets en contra dels interessos de Freixenet, aquest dilluns Josep Marrugat, un dels dirigents d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès, va poder comprovar amb impotència el sabotatge que havien patit una vintena de ceps d’una de les seves vinyes de la Granada, al costat de la carretera d’Igualada. Segons Marrugat, els ceps pertanyen a una vinya emparrada plantada fa uns deu anys i van ser tallats de soca-rel. “M’ha sabut molt greu i m’ha afectat bastant perquè estic convençut que sabien que aquesta vinya era meva”, ha comentat aquest viticultor. Quan se li demana si el sabotatge que ell ha patit és equiparable al de Freixenet, Marrugat es limita a comentar que si a ell li arriben a fer una cosa de la mateixa magnitud es queda sense vinya. De tota manera, aquest dirigent d’Unió de Pagesos no descarta que els autors puguin ser els mateixos o hi pugui haver algun tipus de relació entre els dos successos.

Condemna unànime

El rebuig a aquests dos fets ha estat generalitzat entre la gent del sector. Un dels acords de la Taula del Vi Blanc i el Cava d’aquest dimecres va ser la seva condemna unànime, segons explicava Magí Raventós després de la reunió. “Tothom ha manifestat el seu rebuig total a aquest tipus de violència”, va afegir el president de l’Institut del Cava. Les diferents organitzacions de viticultors han fet totes elles una condemna radical d’aquests sabotatges. Així, Joan Santó, d’Unió de Pagesos, ha dit que el sindicat repudiava aquests fets i ha afegit que aquest tipus de conductes no condueixen a res. “Això s’ha de desmarcar totalment de les negociacions que els viticultors mantenim actualment amb els elaboradors”. En el mateix sentit, Isabel Vidal (JARC) ha dit que està convençuda que aquests actes vandàlics no han estat comesos per cap pagès. “Això no és manera de pressionar ni de deixar anar la ràbia, ja que la nostra obligació és negociar com a persones”, ha puntualitzar Vidal. També ASAJA, a través d’un comunicat, s’ha manifestat en termes semblants. Des del Japó, Joan Aguado, director general de l’INCAVI, que aquests dies està participant en diversos actes institucionals, ha qualificat el sabotatge d’acte incívic i ha afegit que atempta contra els interessos del sector.

www.el3devuit.com