Valoració de la CUP de Vilafranca dels pressupostos municipals 2010 i dels fons FEIL
Valoració pressupostos 2010
Aquest model de negociació, facilita l’estratègia purament partidista i “tactista” que tanta desafecció provoca entre la població. A la vegada és un sistema de negociació lluny de la transparència necessària de cara al poble.
Tal i com s’esdevenia en anys anteriors, veiem com l’objectiu únic de l’equip de govern és aprovar uns pressupostos al preu que sigui.
Valoració Fons Estatals d'Inversió Local (FEIL)
Valorem de manera positiva algunes de les actuacions previstes, sobretot aquelles que afecten a les inversions a les escoles públiques de la Vila, així com les mesures per a la supressió de les barreres arquitectòniques, les quals faciliten la llibertat de moviment de totes les persones, sense discriminacions. D’altra banda, també valorem positivament el desenvolupament de la xarxa wi-fi municipal, una demanda que, d’altra banda, portem formulant des de fa anys.
En una primera trobada, el regidor d’hisenda ens comunicava la disminució d’ingressos provinent de taxes i impostos, així com la disminució de les aportacions de l’Estat i la Generalitat. En aquest sentit, es perpetua un dèficit estructural en el sistema de finançament dels ajuntaments, que la Generalitat no soluciona. Però, més enllà d’aquesta primera reunió, no tenim coneixement de cap document per escrit de les prioritats del Govern, i per contra, sí que se’ns demana un document amb allò que voldríem prioritzar en el curs vinent.
No creiem que el model de negociació de pressupostos que en aquests moments s’està duent a terme sigui el més adequat i eficient, i que per altra banda, perpetua una estratègia ja practicada pel govern del PSOE. Des del nostre entendre, els pressupostos no han de servir com a simple “mercadeig” de partides o propostes. Aquest model de negociació, facilita l’estratègia purament partidista i “tactista” que tanta desafecció provoca entre la població. A la vegada és un sistema de negociació lluny de la transparència necessària de cara al poble.
Tal i com s’esdevenia en anys anteriors, veiem com l’objectiu únic de l’equip de govern és aprovar uns pressupostos al preu que sigui. Sense una línia clara i amb una manca de visió de projecte a mitjà i llarg termini, que ens permeti avançar cap a una Vilafranca on els drets socials de la ciutadania estiguin garantits pels pressupostos.
Ens trobem doncs, que des del govern de CIU (igual com en els del PSC) es continuen veient els pressupostos municipals com un pur procés de negociació política d’intercanvi, on la participació sols es limita a aquells partits que vulguin ser còmplices d’aquest joc i se’n deixa el marge als principals protagonistes i beneficiaris, la ciutadania i el teixit social organitzat, els quals, un any més, resta sense capacitat ni de veu ni de vot (exceptuant la partida destinada a participació ciutadana, fruit de la demanda realitzada any rere any, per part del nostre grup municipal).
Des de la Candidatura d’Unitat Popular ens fixem com a objectius principals a treballar i desenvolupar en els pressupostos municipals:
- Mesures que permetin a les famílies i persones en general superar l’actual i greu situació de crisi econòmica.
- Mesures que permetin crear i afavorir l’economia local.
- Treballar pels drets socials de la ciutadania.
- Mesures de participació directa perquè la ciutadania pugui participar en les decisions polítiques del consistori.
Igualment, no perdem de vista les nostres demandes formulades en els pressupostos d’aquest any 2009 (aprovades el mes de juliol), a l’espera que es dongui compliment. Aquestes són:
- Elaboració d’un mapa barreres arquitectòniques.
- Pla Local d’habitatge.
- Estudiar una sortida per l’Alberg municipal.
- Pla de Mobilitat.
- Iniciar el Pla especial de la Serreta (controlar els residus AGMA).
- Altres compromisos pendents:
- Moció creació Comissió Transport públic.
- Creació de la Comissió del patrimoni.
Com en els pressupostos, creiem que més enllà de gastar per gastar, cal definir objectius i prioritats a la inversió,i per la Candidatura d’Unitat Popular, els objectius d’aquests fons han de ser:
- Prioritzar els projectes que puguin ser desenvolupats per empreses petites i mitjanes de Vilafranca i que les ajudin a mantenir i augmentar la plantilla laboral.
- Que els nous projectes ajudin a crear nous llocs de treball. Especialment a les famílies a les que es fa un seguiment des de la regidoria de serveis socials.
- Que aquests projectes ajudin a crear una xarxa d’empreses i cooperatives vinculades al territori i per tant, siguin capaces de crear una nova economia local.
- Que d’aquests projectes es beneficiïn el màxim possible d’empreses de Vilafranca i per tant es defugi de macro projectes que no només són molestos per la ciutadania, sinó que requereixen de grans empreses.
Per una banda, valorem positivament que s’informi a d’altres grups municipals dels projectes que es volen desenvolupar, mesura que l’anterior govern no va fer, volguent atribuir-se exclusivament els projectes desenvolupats.
Més enllà d’aquestes observacions, també valorem de manera positiva algunes de les actuacions previstes, sobretot aquelles que afecten a les inversions a les escoles públiques de la Vila, així com les mesures per a la supressió de les barreres arquitectòniques, les quals faciliten la llibertat de moviment de totes les persones, sense discriminacions. D’altra banda, també valorem positivament el desenvolupament de la xarxa wi-fi municipal, una demanda que, d’altra banda, portem formulant des de fa anys. I que també havíem traslladat a l’actual govern municipal.
Per altra banda, també hem traslladat una sèrie de propostes que ens agradaria que es contemplessin en els FEIL:
- Supressió en via pública i edificis municipals de les barreres arquitectòniques (en part ja contemplat en algunes partides).
- Elaborar un projecte d’obertura de les escoles als barris (conciliació espai públic, major aprofitament i ús d’equipaments públics, espai d’integració social i cultural...).
- Projecte de carrils bici per a la Vila.
- Auditories ambientals als edificis municipals (els que restin pendents i implementar algunes de les mesures correctores).
- Creació d’un espai a la deixellaria municipal com a dipòsit de reaprofitament i desballestament d’objectes reutilitzables.
- Rehabilitació d’habitatges.