Xena (ERC) exigeix a CiU que rectifiqui l’anunci sobre l’evolució d’algunes partides del pressupost
07/01/2005
CiU eleva a 11.000 les hores extres a l’Ajuntament el 2004, les detalla mes per mes i en demana al Govern el cost real.
El coordinador de govern, Ramon Xena, va exigir al grup municipal de CiU “una rectificació pública contundent” del contingut de l’anunci inserit divendres passat al 3d8 en el qual exposava l’increment d’algunes partides en els pressupostos municipals del 2005. Xena es va mostrar especialment molest pel fet que el grup de l’oposició qüestionés la partida denominada a l’anunci “Atencions especials (regals i obsequis)” que correspon al cost dels lots dels treballadors municipals: “El més greu que es desprèn d’aquest anunci és que l’equip de govern malbarata diner públic fent regals i obsequis.” En qualitat d’alcalde accidental, Ramon Xena va exigir divendres de la setmana passada a CiU “una rectificació contundent” de l’anunci aparegut aquell mateix dia al 3d8 i en el qual criticava l’increment que algunes partides experimentaven als pressupostos d’aquest any en relació al 2004. Les partides a què feia referència l’anunci corresponien a retribucions d’alcalde i regidors, gabinet d’alcaldia, butlletí municipal, despeses de representació, publicitat als mitjans de comunicació i atencions especials.
No té en compte les modificacions.
Xena va expressar que, com a criteri general, la comparativa entre els pressupostos de les dues anualitats no era correcta, tota vegada que, pel que fa a l’any 2004, la xifra utilitzada per CiU era la inicial i no tenia en compte les modificacions que s’havien anat introduint al llarg de l’exercici, algunes de els quals es van aprovar amb el vot favorable de CiU. Dos exemples d’aquestes modificacions pressupostàries, va indicar Xena, corresponen a la retribució de l’alcalde i els regidors que inicialment estava pressupostat en 323.968 euros i que, de resultes del canvi de govern, es va ampliar fins a 437.000 euros i la previsió de despeses en aquest concepte per al 2005 és de 473.952. El mateix, va fegir el regidor, passa amb el gabinet d’alcaldia, ja que a mitjans d’any es va crear la plaça de cap del gabinet d’alcaldia i es va haver de dotar pressupostàriament. El punt que més va enervar el coordinador de govern va ser la partida que a l’anunci consta textualment com a “Atencions especials (regals i obsequis)” i el text “Tanta inseguretat té el govern que necessita quasi doblar els regals i obsequis?” contingut a la inserció publicitària i que el regidor va repetir que feia referència exclussivament als lots de Nadal dels treballadors. En aquest capítol el pressupost inicial preveia dedicar-hi 15.415 euros i al final d’any s’han convertit en 24.744 euros, mentre que la previsió per a l’any vinent és de 27.300 euros.
Exigència
En aquest punt, Xena va explicar que l’Ajuntament havia gastat 14.119,77 euros en 497 lots de Nadal per a treballadors i col•laboradors municipals als quals calia sumar 497 paquets de cafè solidari -1.042,31 euros-, 497 ampolles de cava Marrugat brut nature -2075,47 euros-, 497 ampolles de cava Nadal brut -2.536,69 euros- i 497 exemplars de la novel•la Ànima de llop, guanyadora del sisè premi de narrativa El lector de l’Odissea -4.970 euros- que l’Ajuntament s’havia compromès per escrit a adquirir a la llibreria vilafranquina organitzadora del guardó i que havia decidit incorporar al lot de Nadal: “Exigeixo una rectificació contundent o que CiU digui públicament que vol suprimir els lots dels treballadors de l’Ajuntament.” Pel que fa a la pregunta continguda a l’anunci, el regidor d’ERC no es va estar de dir que CiU pretenia “enganyar la gent” i va acusar el grup municipal de l’oposició de “sembrar merda” en considerar que “el més greu que es desprèn d’aquest anunci és que l’equip de govern malbarata diner públic fent regals i obsequis.”
Què faria CiU?
En el tema del butlletí, que té una assignació de 45.000 euros per al 2005, Xena va assenyalar que l’únic que reflectia el pressupost era un acord de ple instant el govern a incrementar la seva periodicitat. Pel que fa a l’apartat “Despeses de representació (dinars de treball i altres)”, pressupostat en 45.725 euros per al 2005, el regidor republicà va remarcar que incloïa tant les atencions dispensades als consellers del govern de la Generalitat que havien visitat la ciutat, com les despeses derivades de la gestió política -i va posar com a exemple que els 1.765 euros inicialment assignats a l’àrea d’Urbanisme s’havien convertit en més de 5.000 euros arran dels viatges i sojorns efectuats a Madrid per les negociacions de l’AVE- o les atencions protocol•làries a entitats i institucions: “Què faria CiU, deixar de convidar els alcaldes de la comarca per les Fires de Maig?” Finalment, Ramon Xena va explicar que l’apartat de publicitat, pressupostat inicialment en 23.865 euros, havia pujat a final d’any als 35.000 euros, mentre que les previsions de despesa del 2005 eren de 34.000 euros. Xena va subratllar que la despesa tenia a veure directament o bé amb el desplegament de campanyes com la del civisme -un mandat del ple- o bé amb anuncis de caràcter oficial: “Cada publicació d’un anunci de baixes del padró té un cost de 400 euros de mitjana i cada vegada que hi ha un anunci d’ofertes de treball val diners. Cada anunci de la campanya de civisme costava 800 euros. Volem fer aquestes campanyes o no?”
El cap de llista de CiU acusa el Govern de “gestió nefasta” dels recursos públics i de fomentar una “cerimònia de la confusió”
Josep Maria Figueres, regidor de CiU, va desglossar mes per mes les hores extres facturades a l’Ajuntament durant el 2004 i va elevar el nombre d’hores facturades a l’Ajuntament a 11.000 segons una projecció de la mitjana mensual, ja que CiU només diposa de dades fins a l’octubre de l’any passat. Per a Figueres, Ramon Xena, alcalde accidental, desconeix el que passa a l’Ajuntament i va recordar que l’única dada que han sol•licitat a l’Ajuntament per escrit és el cost real de les hores extres fetes l’any 2004. Pere Regull, líder de CiU, es va mostrar categòric a l’hora de reafirmar la denúncia pública del grup municipal de Convergència i Unió, sobre les hores extres fetes a l’Ajuntament durant el 2004 que considera demostren la “gestió nefasta” del Govern municipal PSC-ICV i ERC que “malgasta els diners públics” i “aposta per retribuir econòmicament totes les hores extraordinàries sense atendre al primer criteri que preveu el conveni: la compensació. Facturen hores extres sense cap mena de control i ara exigim saber el cost real d’aquest desgavell”. CiU havia xifrat la despesa mínima en hores extres durant el 2004 en 72.000 euros, descomptant les assistències que els agents de la policia municipal fan a judicis, tot i que consideren que s’hauria d’estudiar la possibilitat que computessin com hores normals i no hores extres, i aplicant el preu mínim de l’hora extra, un 75% superior a l’hora ordinària, encara que l’hora extra pot arribar a facturar-se un 125% per sobre del cost de l’hora d’una jornada laboral ordinària d’acord amb el conveni vigent entre els treballadors i l’Ajuntament. Regull va demanar al Govern que faci saber quin és el cost real “d’aquestes hores extres perquè hi ha moltes variables com triennis, escalafó o d’altres que compliquen el còmput, que diguin quin és el cost”. Segons les estimacions de la projecció de CiU, la policia local hauria fet 6.545 hores extres, l’àrea d’Esports 1.404 hores, la de Via Pública 1.336 hores i Parcs i Jardins 495 hores. La resta de departaments sumen un nombre d’hores significativament inferior. Per a Regull aquestes dades volen dir que hi ha una “mala gestió” dels recursos municipals i demostrarien una “falta de previsió” entorn de la qual CiU assegura que havia alertat repetidament. CiU va tornar a incidir en la necessitat d’incrementar el nombre d’agents de la policia local i de fer complir les disposicions del conveni vigent subscrit entre treballadors i l’Ajuntament que disposa que el criteri prioritari en el moment de fer hores extres és la compensació i no la retribució. A més, va afirmar que “a tots els barris de Vilafranca hi ha queixes per la poca presència d’agents de la policia. Ens arriben de tot arreu”.
L’anunci de la discòrdia
Però les discrepàncies entre el principal grup de l’oposició al Consistori vilafranquí i el Govern municipal no acaben aquí. La publicació d’un anunci de CiU comparant les despeses previstes en el pressupost del 2004 amb les del 2005 (en els apartats de retribucions dels càrrecs electes, gabinet d’alcaldia, atencions especials, butlletí municipal, despeses de representació i publicitat en mitjans de comunicació) han provocat una agra polèmica. Aquest conjunt de despeses sumava 454.242 euros segons al previsió del pressupost de 2004, mentre les despeses previstes només en l’apartat de retribucions als càrrecs electes per a 2005 ja sobrepassen aquesta xifra i totalitzen 473.952 euros. El total pel conjunt de conceptes descrits és de 694.667 euros, amb un increment superior al 50% comparant els pressupostos previstos el 2004 i el 2005.
“Cotó fluix”
Aquest, segons Regull, és “el resultat del cost del cotó fluix amb què s’envolta Marcel Esteve”. El cap de llista de CiU va repassar una a una cadascuna de les despeses esmentades i no va dubtar a comentar-les amb un to sever i molt crític que evidenciava l’enuig per les acusacions de “mentider” fetes per l’alcalde accidental. Es va referir a l’increment pel cost dels salaris (46,30%) i les despeses d’alcaldia (130,14%). També es va referir a l’apartat d’atencions especials que va insistir eren “regals i obsequis que s’han incrementat un 77,10%”. Va negar haver demanat mai que s’incrementés la freqüència del butlletí municipal L’Ajuntament Informa sinó que “deixés de ser partidista. Estem en contra d’un butlletí com l’’Ajuntament Deforma’ en què l’alcalde surt 27 vegades fotografiat. A Barcelona es va organitzar un bon merder perquè l’alcalde va sortir retratat set vegades en un butlletí municipal”. L’augment previst en aquest apartat és d’un 55,27% segons consta en el pressupost. Sobre les despeses de representació, Regull va ironitzar que es tractava bàsicament de dinars i recordava que “l’alcalde i el coordinador de Govern es van apujar el sou 360 euros cada mes” per aquest concepte. “Potser dinen dues vegades” va dir. Finalment va reafirmar que les despeses per inserció de publicitat en mitjans de comunicació havia pujat un 42,26% del 2004 al 2005. L’alcalde accidental, Ramon Xena, va titllar els regidors de CiU de mentiders. Una afirmació que Pere Regull no va dubtar a rebatre amb contundència. “Mai no hem dit una mentida i quan un dia ens vam equivocar, durant la campanya electoral, vam rectificar i ho vam reconèixer. Mai no ens han pogut rebatre les dades. A més, és molt simple. Només s’ha de visitar el web municipal per comprovar-ho, no hi ha un sol cèntim d’error”. Per a Regull és “inadmissible que l’alcalde accidental vulgui desmentir les despeses barrejant el pressupost tancat de 2004 amb el pressupost aprovat. Si vol comparar que ho faci entre els pressupostos tancats de 2003 i 2004 però que no barregi naps amb cols” per, segons Regull, propiciar una “cerimònia de confusió”.
www.el3devuit.com
El coordinador de govern, Ramon Xena, va exigir al grup municipal de CiU “una rectificació pública contundent” del contingut de l’anunci inserit divendres passat al 3d8 en el qual exposava l’increment d’algunes partides en els pressupostos municipals del 2005. Xena es va mostrar especialment molest pel fet que el grup de l’oposició qüestionés la partida denominada a l’anunci “Atencions especials (regals i obsequis)” que correspon al cost dels lots dels treballadors municipals: “El més greu que es desprèn d’aquest anunci és que l’equip de govern malbarata diner públic fent regals i obsequis.” En qualitat d’alcalde accidental, Ramon Xena va exigir divendres de la setmana passada a CiU “una rectificació contundent” de l’anunci aparegut aquell mateix dia al 3d8 i en el qual criticava l’increment que algunes partides experimentaven als pressupostos d’aquest any en relació al 2004. Les partides a què feia referència l’anunci corresponien a retribucions d’alcalde i regidors, gabinet d’alcaldia, butlletí municipal, despeses de representació, publicitat als mitjans de comunicació i atencions especials.
No té en compte les modificacions.
Xena va expressar que, com a criteri general, la comparativa entre els pressupostos de les dues anualitats no era correcta, tota vegada que, pel que fa a l’any 2004, la xifra utilitzada per CiU era la inicial i no tenia en compte les modificacions que s’havien anat introduint al llarg de l’exercici, algunes de els quals es van aprovar amb el vot favorable de CiU. Dos exemples d’aquestes modificacions pressupostàries, va indicar Xena, corresponen a la retribució de l’alcalde i els regidors que inicialment estava pressupostat en 323.968 euros i que, de resultes del canvi de govern, es va ampliar fins a 437.000 euros i la previsió de despeses en aquest concepte per al 2005 és de 473.952. El mateix, va fegir el regidor, passa amb el gabinet d’alcaldia, ja que a mitjans d’any es va crear la plaça de cap del gabinet d’alcaldia i es va haver de dotar pressupostàriament. El punt que més va enervar el coordinador de govern va ser la partida que a l’anunci consta textualment com a “Atencions especials (regals i obsequis)” i el text “Tanta inseguretat té el govern que necessita quasi doblar els regals i obsequis?” contingut a la inserció publicitària i que el regidor va repetir que feia referència exclussivament als lots de Nadal dels treballadors. En aquest capítol el pressupost inicial preveia dedicar-hi 15.415 euros i al final d’any s’han convertit en 24.744 euros, mentre que la previsió per a l’any vinent és de 27.300 euros.
Exigència
En aquest punt, Xena va explicar que l’Ajuntament havia gastat 14.119,77 euros en 497 lots de Nadal per a treballadors i col•laboradors municipals als quals calia sumar 497 paquets de cafè solidari -1.042,31 euros-, 497 ampolles de cava Marrugat brut nature -2075,47 euros-, 497 ampolles de cava Nadal brut -2.536,69 euros- i 497 exemplars de la novel•la Ànima de llop, guanyadora del sisè premi de narrativa El lector de l’Odissea -4.970 euros- que l’Ajuntament s’havia compromès per escrit a adquirir a la llibreria vilafranquina organitzadora del guardó i que havia decidit incorporar al lot de Nadal: “Exigeixo una rectificació contundent o que CiU digui públicament que vol suprimir els lots dels treballadors de l’Ajuntament.” Pel que fa a la pregunta continguda a l’anunci, el regidor d’ERC no es va estar de dir que CiU pretenia “enganyar la gent” i va acusar el grup municipal de l’oposició de “sembrar merda” en considerar que “el més greu que es desprèn d’aquest anunci és que l’equip de govern malbarata diner públic fent regals i obsequis.”
Què faria CiU?
En el tema del butlletí, que té una assignació de 45.000 euros per al 2005, Xena va assenyalar que l’únic que reflectia el pressupost era un acord de ple instant el govern a incrementar la seva periodicitat. Pel que fa a l’apartat “Despeses de representació (dinars de treball i altres)”, pressupostat en 45.725 euros per al 2005, el regidor republicà va remarcar que incloïa tant les atencions dispensades als consellers del govern de la Generalitat que havien visitat la ciutat, com les despeses derivades de la gestió política -i va posar com a exemple que els 1.765 euros inicialment assignats a l’àrea d’Urbanisme s’havien convertit en més de 5.000 euros arran dels viatges i sojorns efectuats a Madrid per les negociacions de l’AVE- o les atencions protocol•làries a entitats i institucions: “Què faria CiU, deixar de convidar els alcaldes de la comarca per les Fires de Maig?” Finalment, Ramon Xena va explicar que l’apartat de publicitat, pressupostat inicialment en 23.865 euros, havia pujat a final d’any als 35.000 euros, mentre que les previsions de despesa del 2005 eren de 34.000 euros. Xena va subratllar que la despesa tenia a veure directament o bé amb el desplegament de campanyes com la del civisme -un mandat del ple- o bé amb anuncis de caràcter oficial: “Cada publicació d’un anunci de baixes del padró té un cost de 400 euros de mitjana i cada vegada que hi ha un anunci d’ofertes de treball val diners. Cada anunci de la campanya de civisme costava 800 euros. Volem fer aquestes campanyes o no?”
El cap de llista de CiU acusa el Govern de “gestió nefasta” dels recursos públics i de fomentar una “cerimònia de la confusió”
Josep Maria Figueres, regidor de CiU, va desglossar mes per mes les hores extres facturades a l’Ajuntament durant el 2004 i va elevar el nombre d’hores facturades a l’Ajuntament a 11.000 segons una projecció de la mitjana mensual, ja que CiU només diposa de dades fins a l’octubre de l’any passat. Per a Figueres, Ramon Xena, alcalde accidental, desconeix el que passa a l’Ajuntament i va recordar que l’única dada que han sol•licitat a l’Ajuntament per escrit és el cost real de les hores extres fetes l’any 2004. Pere Regull, líder de CiU, es va mostrar categòric a l’hora de reafirmar la denúncia pública del grup municipal de Convergència i Unió, sobre les hores extres fetes a l’Ajuntament durant el 2004 que considera demostren la “gestió nefasta” del Govern municipal PSC-ICV i ERC que “malgasta els diners públics” i “aposta per retribuir econòmicament totes les hores extraordinàries sense atendre al primer criteri que preveu el conveni: la compensació. Facturen hores extres sense cap mena de control i ara exigim saber el cost real d’aquest desgavell”. CiU havia xifrat la despesa mínima en hores extres durant el 2004 en 72.000 euros, descomptant les assistències que els agents de la policia municipal fan a judicis, tot i que consideren que s’hauria d’estudiar la possibilitat que computessin com hores normals i no hores extres, i aplicant el preu mínim de l’hora extra, un 75% superior a l’hora ordinària, encara que l’hora extra pot arribar a facturar-se un 125% per sobre del cost de l’hora d’una jornada laboral ordinària d’acord amb el conveni vigent entre els treballadors i l’Ajuntament. Regull va demanar al Govern que faci saber quin és el cost real “d’aquestes hores extres perquè hi ha moltes variables com triennis, escalafó o d’altres que compliquen el còmput, que diguin quin és el cost”. Segons les estimacions de la projecció de CiU, la policia local hauria fet 6.545 hores extres, l’àrea d’Esports 1.404 hores, la de Via Pública 1.336 hores i Parcs i Jardins 495 hores. La resta de departaments sumen un nombre d’hores significativament inferior. Per a Regull aquestes dades volen dir que hi ha una “mala gestió” dels recursos municipals i demostrarien una “falta de previsió” entorn de la qual CiU assegura que havia alertat repetidament. CiU va tornar a incidir en la necessitat d’incrementar el nombre d’agents de la policia local i de fer complir les disposicions del conveni vigent subscrit entre treballadors i l’Ajuntament que disposa que el criteri prioritari en el moment de fer hores extres és la compensació i no la retribució. A més, va afirmar que “a tots els barris de Vilafranca hi ha queixes per la poca presència d’agents de la policia. Ens arriben de tot arreu”.
L’anunci de la discòrdia
Però les discrepàncies entre el principal grup de l’oposició al Consistori vilafranquí i el Govern municipal no acaben aquí. La publicació d’un anunci de CiU comparant les despeses previstes en el pressupost del 2004 amb les del 2005 (en els apartats de retribucions dels càrrecs electes, gabinet d’alcaldia, atencions especials, butlletí municipal, despeses de representació i publicitat en mitjans de comunicació) han provocat una agra polèmica. Aquest conjunt de despeses sumava 454.242 euros segons al previsió del pressupost de 2004, mentre les despeses previstes només en l’apartat de retribucions als càrrecs electes per a 2005 ja sobrepassen aquesta xifra i totalitzen 473.952 euros. El total pel conjunt de conceptes descrits és de 694.667 euros, amb un increment superior al 50% comparant els pressupostos previstos el 2004 i el 2005.
“Cotó fluix”
Aquest, segons Regull, és “el resultat del cost del cotó fluix amb què s’envolta Marcel Esteve”. El cap de llista de CiU va repassar una a una cadascuna de les despeses esmentades i no va dubtar a comentar-les amb un to sever i molt crític que evidenciava l’enuig per les acusacions de “mentider” fetes per l’alcalde accidental. Es va referir a l’increment pel cost dels salaris (46,30%) i les despeses d’alcaldia (130,14%). També es va referir a l’apartat d’atencions especials que va insistir eren “regals i obsequis que s’han incrementat un 77,10%”. Va negar haver demanat mai que s’incrementés la freqüència del butlletí municipal L’Ajuntament Informa sinó que “deixés de ser partidista. Estem en contra d’un butlletí com l’’Ajuntament Deforma’ en què l’alcalde surt 27 vegades fotografiat. A Barcelona es va organitzar un bon merder perquè l’alcalde va sortir retratat set vegades en un butlletí municipal”. L’augment previst en aquest apartat és d’un 55,27% segons consta en el pressupost. Sobre les despeses de representació, Regull va ironitzar que es tractava bàsicament de dinars i recordava que “l’alcalde i el coordinador de Govern es van apujar el sou 360 euros cada mes” per aquest concepte. “Potser dinen dues vegades” va dir. Finalment va reafirmar que les despeses per inserció de publicitat en mitjans de comunicació havia pujat un 42,26% del 2004 al 2005. L’alcalde accidental, Ramon Xena, va titllar els regidors de CiU de mentiders. Una afirmació que Pere Regull no va dubtar a rebatre amb contundència. “Mai no hem dit una mentida i quan un dia ens vam equivocar, durant la campanya electoral, vam rectificar i ho vam reconèixer. Mai no ens han pogut rebatre les dades. A més, és molt simple. Només s’ha de visitar el web municipal per comprovar-ho, no hi ha un sol cèntim d’error”. Per a Regull és “inadmissible que l’alcalde accidental vulgui desmentir les despeses barrejant el pressupost tancat de 2004 amb el pressupost aprovat. Si vol comparar que ho faci entre els pressupostos tancats de 2003 i 2004 però que no barregi naps amb cols” per, segons Regull, propiciar una “cerimònia de confusió”.
www.el3devuit.com